Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Heeft mijn hond huidproblemen?

Heeft je hond huidproblemen, maar weet je niet exact wat de oorzaak kan zijn? Afhankelijk van de ernst van de huidproblemen, kan je in vele gevallen zelf veel doen om het probleem aan te pakken voordat je naar de dierenarts moet.

Verschillende huidproblemen

Hieronder zijn een aantal van de meest voorkomende oorzaken van huidproblemen bij honden:

 • parasieten
 • atopie
 • voedselallergie
 • bacteriën en schimmels
 • stofwisselingsaandoeningen (endocrinologisch)

Parasieten

De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken.

Vlooien
Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel. Het kan ook voorkomen dat je hond een allergische reactie heeft voor het speeksel van de vlo. Dit resulteert in extreem hevige jeuk waardoor ze zichzelf zelfs tot bloedens toe kunnen open krabben en bijten en hierdoor ook korsten kunnen krijgen.


Mijten

Er diverse soorten mijten die huidproblemen kunnen veroorzaken bij honden. Denk hierbij aan oormijt, demodex, schurftmijt, vachtmijt en herfstmijt.


Oormijt: Wanneer honden met de kop schudden, veelvuldig aan de oren krabben en er zwart oorsmeer in de oren zit dan kan er sprake zijn van oormijt.

Demodex / jonge hondenschurft:Dit is een mijt die voorkomt in de huid van je hond. Bij jonge honden en honden met een slechte weerstand kan deze mijt flinke huidirritatie veroorzaken.

Schurftmijt: Deze mijt veroorzaakt veel jeuk doordat het gangetjes in de huid graaft, voornamelijk bij de hakken, oksels, ellebogen, ooglidranden en heupen.

Vachtmijt: Deze mijt veroorzaakt een schilferige huid en veel jeuk bij je hond.

Herfstmijt: De herfstmijt is een mijt die in de nazomer en herfst problemen kan opleveren. De huid en neus kunnen ontstoken raken en zijn herkenbaar aan gele / oranje stippen, wat de mijten zijn.

Teken
Een teek is een parasiet die in struiken en grassen voorkomt. Wanneer je hond voorbij loopt, grijpen ze zich vast aan de vacht of laten ze zich op de vacht vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Naast het feit dat de beet een irritatie van de huid kan veroorzaken, is daarnaast de kans op ziektes aanwezig.

Atopie

Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die veroorzaakt worden door allergische reacties, ook wel atopische dermatitis genoemd. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens. Bepaalde allergenen (graspollen, huisstofmijten) worden ingeademd, met jeuk en huidproblemen als gevolg.

Seizoensgebonden kaalheid

Er zijn ook honden die last hebben van seizoensgebonden kaalheid. Hierbij is er sprake van een symmetrische kaalheid op de flanken die voornamelijk voorkomt tijdens de wintermaanden.

Hyperkeratose

Bij hyperkeratose kunnen schilferige, harde zwellingen aan de neus en voetzolen ontstaan bij koude weersomstandigheden.

Voedselallergie

Sommige honden kunnen een allergie ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen in het voer, zoals eiwitten of soorten granen. Bij honden treedt deze allergie vaak op voor het 1e levensjaar. Het wordt gekenmerkt door jeuk, gevolgd door geïrriteerd huid op de buik en de ellebogen. Er zijn diverse hypoallergene voedingen op de markt voor honden met een voedselallergie.

Bacteriële infectie

Er zijn diverse huidproblemen die veroorzaakt worden door een bacteriële infectie. Dit kunnen oppervlakkige tot diepe huidontstekingen zijn.

Schimmel
Indien er een kale, ronde plek met wat schilfering op de huid aanwezig is dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie of ringworm. Deze aandoening komt vaak voor bij honden met een verminderde weerstand. 

Endocrinologische huidproblemen (stofwisselingsaandoening)

De belangrijkste stofwisselingsaandoeningen worden veroorzaakt door een slecht werkende schildklier of door de ziekte van Cushing. Door middel van bloed- en urineonderzoek is te achterhalen wat de oorzaak is van de kaalheid. Bij een slecht werkende schildklier wordt de hond vaak wat slomer en dikker met kale flanken.

Tumor

In en op de huid kunnen tumoren voorkomen, variërend van goedaardige wratten tot kwaadaardige melanomen. Dit is soms te zien als een verdikking onder de huid of als een uitstulping.

Symptomen van huidproblemen

 • Jeuk
 • Klapperen met de oren / schudden van de kop (oormijt)
 • Likken en bijten van huid en poten
 • Schilfers in de vacht (voornamelijk bij schimmel en sommige mijtsoorten)
 • Kale plekken, wondjes, korstjes
 • Roodheid / verkleuring van de huid
 • Stinkende huid / vacht
 • Verdikkingen / tumoren

Behandeling van huidproblemen

Om de huidaandoeningen bij je hond te behandelen is het essentieel om de onderliggende oorzaak te vinden. Een hond met een terugkerend huidprobleem heeft altijd een onderliggende oorzaak. Bij langdurige, hevige huidproblemen is het aan te raden om je dierenarts te raadplegen. In gevallen waarin je weet wat de oorzaak is, kan je het probleem soms zelf goed aanpakken.

Er zijn talloze middelen op de markt waarmee de huid en de vacht van de hond verzorgd en ondersteund worden in gevallen van jeuk en huiduitslag door allergieën, vlooien en teken. Zo zijn er anti-vlooien- en tekenmiddelen en speciale shampoos die vacht- en huidproblemen tegengaan en de gevoelige huid verzachten en verzorgen.

Om de huid goed te ondersteunen kan het zinvol zijn om speciale voeding en/of supplementen te geven die vitaminen, mineralen of extra omega 3- en 6 vetzuren bevatten. Als de huid- en vachtproblemen niet verbeteren, is het aan te raden om met je hond langs de dierenarts te gaan, zodat er uitsluitsel gegeven kan worden en het probleem goed behandeld kan worden.

                                  
Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

Gerelateerde artikelen

          


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mail
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.