Braken kan regelmatig voor komen bij de hond. We spreken over braken wanneer een hond zijn eten en/of drinken weer uitspuugt. Braken lijkt erg op regurgiteren. Bij regurgiteren wordt het eten en/of drinken uitgebraakt voordat het de maag heeft bereikt. Meestal treedt dit dus snel na het eten of drinken op. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen acuut braken en chronisch braken. Dit omdat de oorzaken vaak verschillend zijn en daardoor ook anders behandeld moeten worden.
Je vraagt je misschien af; “Mijn hond heeft overgegeven, moet ik nu naar de dierenarts?”. Acuut braken (oftewel kort na het consumeren begonnen) is meestal niet spoedeisend. Als het éénmalig is of beperkt blijft tot een paar keer en je hond is verder nog vrij actief en vrolijk, dan kan je afwachten totdat het vanzelf over gaat. Blijft je hond echter voor een langere tijd continu overgeven en wordt hij ook slomer, dan is het verstandig om naar je dierenarts te gaan.
De meeste honden zijn wel eens misselijk of spugen wel eens. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze schade kunnen aanbrengen. Meestal is het braken een symptoom van een ziekte, virus, bacterie, bedorven voedsel of een plotselinge verandering van het dieet.
Mogelijke oorzaken van acuut braken
Acuut braken kan regelmatig voor komen omdat veel honden buiten van alles tijdens het uitlaten kunnen eten. De meeste oorzaken van acuut braken zijn onschuldig, vaak is je hond nog steeds alert en vrolijk. Als je hond erg sloom wordt kan dit wijzen op een meer ernstige oorzaak. Het braken zou normaal gesproken snel weer over moeten zijn. Welke oorzaken zijn er allemaal mogelijk voor acuut braken bij je hond? De meest voorkomende oorzaken zijn een virale infectie of iets verkeerds eten.
De meest voorkomende virussen die acuut braken veroorzaken zijn het Rotavirus en het Coronavirus. Maar er zijn ook andere virussen mogelijk, waaronder een ernstige variant als Parvo. Echter is de oorzaak meestal een onschuldiger virus welke vanzelf geneest.
Veel honden willen nog wel eens van alles en nog wat naar binnen werken. Het kan dus iets zijn dat tijdens het wandelen opgegeten is, wat niet goed voor je hond is. Dit kan ook een voorwerp zijn wat niet verteerbaar is en het maagdarmstelsel niet kan passeren of bedorven etenswaren.
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van acuut braken bij je hond. Natuurlijk zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Een andere ernstige oorzaak kan een maagkanteling zijn. Hierbij treedt er zogenaamd loos braken op. In geval van een maagkanteling, kun je het beste zo snel mogelijk naar je dierenarts gaan, doordat dit je geliefde viervoeter fataal kan worden.
Na bezoek aan de dierenarts:
Chronisch braken is braken dat langer dan 7-10 dagen duurt. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
Daarnaast zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Hierboven staan enkel de meest voorkomende. Het is belangrijk om bij chronisch braken altijd je dierenarts op te zoeken en de oorzaak te achterhalen. Het is belangrijk om de toestand van je hond goed in de gaten te houden. Wanneer hij nog levendig en actief is en geen gewicht verliest dan heeft dit minder haast dan een hond die constant overgeeft, afvalt, sloom is en niet wilt eten.
Behandeling van chronisch braken
Dit hangt volledig af van de onderliggende oorzaak. Het wordt aangeraden om contact te zoeken met je dierenarts wanneer:
Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.
Houd me op de hoogte
Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.