Hoe moet ik het gebit van mijn hond verzorgen?

Het is niet bij iedereen bekend, maar ook honden kunnen last krijgen van een slecht gebit. Dierenartsen adviseren daarom om de tanden van je hond regelmatig te reinigen. Uit cijfers blijkt dat wel 80% van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door preventieve maatregelen te nemen voor de hond zijn gebit. Hoe, daarover lees je hier meer.

Gebitsproblemen

Het niet verzorgen van het hondengebit kan leiden tot diverse gebitsproblemen. Soms komen die al voor bij jonge honden, al zijn dit vooral tandfracturen, een gevolg van onstuimigheid. Gebitsproblemen ontstaan vaak door het opbouwen van tandplak en later tandsteen. Die teren op voedselresten, slijm en bacteriën. Het ophopen van bacteriën en tandplak leidt met regelmaat tot tandvleesontstekingen en andere problemen aan de tanden van de hond.

Gevolgen

Voor je hond brengen dit soort gebitsproblemen natuurlijk de nodige pijnklachten met zich mee. Merkbare gevolgen voor het baasje zijn onder andere een slechte adem, ontstoken tandvlees, blootliggende wortels en loszittende tanden. Gebitsproblemen kunnen bovendien leiden tot diverse algemene gezondheidsproblemen, zoals ontstekingen in vitale organen.

Preventie

Hoe te voorkomen dat aandoeningen aan de tanden van je hond hem in de problemen brengen? Preventief poetsen, is ons eerste advies. Brekz heeft hiervoor speciale producten in het assortiment, die je kunt vinden bij de gebitsverzorging voor de hond. Hier zijn onder meer tandenborstels verkrijgbaar voor de tanden van de hond, die het werkje gemakkelijker maken. Begin bij voorkeur met tandenpoetsen bij je pup of jonge hond, op die leeftijd leert hij het nog makkelijk aan. Ook is het slim om je hond zijn gebit preventief te poetsen, want begin je wanneer er al pijnklachten zijn, dan ontwikkelt je hond al snel een afkeer van het poetsen. Is poetsen van de tanden van jouw hond geen optie? Dan kun je eens denken over een van de volgende alternatieven:

  • Tandverzorgende snacks zijn speciaal ontwikkeld zodat ze een reinigende werking hebben op het gebit
  • Een gebitsverzorgende dieetvoeding bevat brokjes die speciaal zijn ontwikkeld zodat ze tandplak van de tanden schuren. Vaak worden deze voedingen bovendien zo samengesteld dat ze de vorming van tandsteen verminderen
  • Er bestaan diverse supplementen die je toe kunt voegen aan de voeding of het water.
  • Mondwater is een goed alternatief voor tanden poetsen
  • Een speelsgewijze manier is om speeltjes uit te kiezen die het gebit helpen te reinigen.

Hoe kom ik erachter dat mijn hond gebitsproblemen heeft?

We noemden het al even; stank uit de bek is een van de symptomen van een slechte staat van de tanden van je hond. Er wordt weleens gedacht dat dit bij het gebit van de hond hoort, maar dat is een hardnekkig misverstand. Controleer het gebit regelmatig op onregelmatigheden, zoals verkleurde aanslag op tanden en kiezen, stinkende geur, bloederig speeksel of slijm en bulten rondom de kaken. Neem bij vermoedens van problemen contact op met de dierenarts.

Let wel op: Dat je maatje goed eet betekent niet dat er geen problemen zijn met de tanden van je hond. Je huisdier zal blijven eten om te overleven en neemt de pijn daarbij op de koop toe.

De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

                      

Gerelateerde artikelen

          


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.