Hoe wordt mijn hond zindelijk?

Honden zijn op jonge leeftijd net als kittens en baby's niet gelijk zindelijk. Met een zindelijkheidstraining kun je binnen afzienbare tijd jouw pup zindelijk maken.

Pups zijn van nature niet geneigd om hun eigen nest te bevuilen. Wanneer ze nog erg klein zijn bewegen ze zich daarom naar de buitenkant van het nest voor ze hun behoeften doen. Bij een klein nest kan een pup dit niet. Voor een goede basis om jouw pup zindelijk te maken is het daarom belangrijk dat hij in een ruim nest is opgegroeid. De eerste dag thuis kun je wat kranten neerleggen op belangrijke plekken, zoals de voor- en achterdeur. Het is belangrijk om goed op te letten wanneer je pup aangeeft te willen plassen. Merk je dit, lok hem dan mee of pak hem op om naar buiten te gaan. Je brengt je pup naar een plek waar je wilt dat hij zijn behoefte later ook doet. Dus niet in de tuin, als je dat op latere leeftijd ook niet ziet zitten. Ga buiten niet met hem spelen, dan vergeet hij het te doen, maar wacht rustig tot hij klaar is. Beloon hem achteraf uitbundig. Leer je pup altijd om verschillende plekken te gebruiken, zodat hij het ook kan wanneer je hem bijvoorbeeld meeneemt op visite.

Tip

Een bench kan werken als hulpmiddel. Is je pup gewend in de bench te zitten, dan zal hij bij een gebrek aan ruimte niet zijn 'eigen nest bevuilen'. Zo leert hij beter om zijn plas op te houden, een stukje extra zindelijkheidstraining.

Hoe vaak per dag?

Een veelgestelde vraag is, hoe vaak moet je dit nu per dag doen? En verandert het als mijn pup ouder wordt? Je zult zien dat de zindelijkheidstraining steeds beter gaat wanneer je pup ouder wordt. Deze tijden kunnen leidraad zijn bij je pup zindelijk maken:

  • 8 weken, 2 uur de plas ophouden
  • 12 weken, 3-4 uur de plas ophouden
  • 16 weken, 4-5 uur de plas ophouden
  • 20 weken, 5-6 uur de plas ophouden
  • 6 maanden, 6-8 uur de plas ophouden
  • 7 maanden, 12 uur de plas ophouden

In het begin van de zindelijkheidstraining geldt dat je een pup tot wel 12 keer per 24 uur naar buiten moet laten. Dit aantal kun je langzaam afbouwen naar 6/8 keer op 12 weken en 4/5 keer wanneer hij 20 weken oud is. Sta in het begin ook 's nachts enkele keren op om de pup naar buiten te laten. Het zal hem dan nog niet lukken om de hele nacht zijn plas op te houden.

Hoe lang duurt het?

De tijd die je uit moet trekken voor zindelijkheidstraining loopt uiteen. Sommige pups zijn al bijna zindelijk als je ze in huis neemt, maar meestal duurt het wat langer. Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is. Over het algemeen geldt, hoe meer tijd je eraan besteedt om je pup zindelijk te maken, hoe sneller het werkt.

Oeps... ongelukje

Ongelukjes kun je voorkomen door je pup gelijk op te tillen en buiten te zetten, wanneer je ziet dat hij op het punt staat binnenshuis zijn behoefte te doen. Ben je toch te laat? Bestraf hem dan niet! Maak de plek naderhand schoon met heet water en azijn, om de geur te neutraliseren. Schenk je pup geen enkele aandacht bij ongelukjes, maar beloon goed gedrag; zo leert hij het snelste. 

                        

Gerelateerde artikelen

          


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.