Share

Hoe moet ik het blaffen van mijn hond afleren?

Een blaffende hond kan erg vervelend zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor jouw buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk en kan je dit ook afleren?

Waarom blaffen honden?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je hond blaft. Vaak is het een combinatie van meerdere oorzaken. Iedere hond is verschillend en reageert anders. Zo zijn er bepaalde rassen die meer verbaal zijn dan anderen en creëert de één sneller angst en onzekerheid. Hieronder de veelvoorkomende redenen:

Waarschuwing

Sommige honden blaffen om een waarschuwing te geven tijdens een conflictsituatie. Jouw hond kan een waarschuwing geven aan een andere hond, dier of persoon om weg te gaan of niet dichterbij te komen. Dit kan tijdens het uitlaten gebeuren, maar ook binnenshuis wanneer je viervoeter erg territoriaal reageert wanneer iemand te dicht bij zijn voer, speeltje of mand komt.

Ook kan het zijn dat je hond aangeeft om alert te zijn bij een onbekende situatie of bij potentieel gevaar, zoals een naderende onbekende hond of wilde dieren in het bos.
Een andere reden voor honden om te blaffen is om te waarschuwen voor indringers, zoals wanneer er iemand buiten voor de deur staat of langs het huis loopt.

Opwinding

Er zijn honden die door pure opwinding en enthousiasme beginnen te blaffen wanneer hun baasje bijvoorbeeld thuiskomt van het werk of wanneer je jouw schoenen en jas aantrekt voor een wandeling. Sommige honden kunnen ook gaan blaffen wanneer ze een andere hond zien of getriggerd worden wanneer een andere hond blaft.


Angst

Wanneer je hond blaft uit angst, dient dit vaak als waarschuwing. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom jouw huisdier angst heeft gecreëerd voor iets of iemand. Vaak komt dit doordat je hondje om wat voor reden dan ook een slechte associatie heeft met een bepaalde situatie of persoon. 
Wanneer hij bijvoorbeeld wordt benaderd door een persoon en hij deze persoon associeert met een slechte ervaring die hij eens heeft gehad, kan je hond uit angst reageren. Zelfs wanneer deze persoon zelf niets specifieks heeft misdaan kan het zijn dat de desbetreffende persoon toevallig in de buurt was wanneer je hond iets vervelends meemaakte of dat de persoon soortgelijke kenmerken heeft als degene die hem ooit wat misdaan heeft. Dit kan ook voorkomen met een andere hond. Wanneer jouw hond een keer is aangevallen, zal het een angst kunnen hebben ontwikkeld voor de hond of zelfs een link leggen met honden die dezelfde kenmerken hebben.

Een andere vorm van angst is verlatingsangst. Hierdoor kan het zo zijn dat je trouwe maatje blaft wanneer hij alleen thuis is. Dit kan een vorm zijn van onzekerheid, verveling of een combinatie van beiden. Zeker wanneer hij gewend is om altijd iemand om zich heen te hebben, kan dit probleem ontstaan wanneer de situatie veranderd en je hond vaker en/of langer alleen is.

Het kan zijn dat ze dit als pup hebben geleerd, bijvoorbeeld nadat ze bij hun moeder en broertjes en zusjes zijn weggehaald. Wanneer jij als nieuwe baasje hier onbewust verkeerd mee omgaat, kan het beestje dit gedrag aanleren en blijven vertonen. Wanneer je een pup in het gezin opneemt en het kleintje blaft in de eerste paar dagen omdat hij zijn moeder en de andere pups zoekt, zal je van nature je kleine nieuwe vriendje willen troosten en geruststellen. Ondanks alle goede bedoelingen en liefdevolle intenties, kan de pup in werkelijkheid in een dusdanige situatie leren dat blaffen hem beloond met veel aandacht en misschien zelfs wel een lekkere snack.

Aandacht

Het kan ook zo zijn dat jouw hond blaft om je aandacht te trekken. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer hij wilt dat je met hem gaat spelen of wanneer je staat te praten met een buurvrouw en jouw hond ongeduldig wordt en graag verder wilt met de wandeling. Sommige honden kunnen ook gaan blaffen uit verveling. Uiteraard kan de oorzaak ook een combinatie zijn van diverse redenen.

Pijn

In het ergste geval kan de oorzaak ook medisch zijn waarbij de hond pijn ervaart. Terwijl sommige honden geen kik geven wanneer ze in pijn verkeren, zijn er ook honden die dit wel aangeven middels piepen en blaffen.

Hoe kunt u het blaffen verminderen?

Ten eerste is het belangrijk om te erkennen dat blaffen voor honden een vorm van communiceren is. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook goed van toepassing komen, bijvoorbeeld om indringers af te schrikken. Zoals met de meeste situaties is voorkomen beter dan genezen. Om (overmatig) blaffen te verminderen is het belangrijk dat je weet wat jouw huisdier aanspoort om te gaan blaffen. Op die manier kun je effectief te werk gaan en zo veel mogelijk prikkels wegnemen die jouw hond laat blaffen. Het vraagt echter van je om consequent hiermee aan het werk te gaan.

Training

Wanneer je de oorzaak hebt onderzocht en weet welke prikkels jouw maatje tot blaffen aanzet, kun je hier doelbewust op trainen. Zo kan je in sommige gevallen jouw hond zo min mogelijk blootstellen aan de prikkels die hem stimuleren om te gaan blaffen. Bijvoorbeeld wanneer je huisdier uit het raam kijkt en blaft naar alles en iedereen die voorbij loopt of fietst, kun je zijn zicht blokkeren met raamfolie of door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te doen. Het werkt averechts wanneer je tegen de hond schreeuwt of hem fysiek corrigeert. Jouw huisdier kan hierdoor een vertrouwensprobleem en/of angst ontwikkelen en vaak werkt deze aanpak slechts voor korte duur.

Commando -  Een mogelijkheid voor een langdurig positief resultaat kan worden bereikt door een commando aan het gedrag te koppelen. Zo kan je bijvoorbeeld het commando “Blaf” of “Spreek” aan het gedrag koppelen en “Stil” gebruiken om de hond te corrigeren. Zo krijg je meer controle over de situatie en kan je jouw hond afleiden door er een training van te maken.
Wanneer je de hond corrigeert en hij stil is, kan je de hond belonen met een beloningssnack of door bijvoorbeeld met hem te spelen. Doe dit echter alleen wanneer de hond stil is en nooit als afleiding op momenten dat hij blaft. De hond denkt anders dat hij beloont wordt voor het blaffen en zal hierdoor dit gedrag blijven vertonen.
Geeft hij geen gehoor aan het commando, laat hem dan uitblaffen en prijs hem pas als hij weer stil is, nadat je het commando gegeven hebt. Zo leert hij dat er iets leuks volgt wanneer hij stil is.

Afleiding -  Wanneer jouw hond zo veel herrie maakt dat je commando niet hoorbaar is, kan je er ook voor kiezen om de hond af te leiden van de blaf-prikkel. Vooral bij honden die werklustig zijn, kan dit zeer goed van pas komen. Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.

Producten tegen blaffen:

Voor een positief resultaat is het belangrijk om consequent te handelen. Wanneer jouw hond ’s nachts blaft of op momenten dat je van huis bent, kan je gebruik maken van anti-blafproducten. Deze zijn onder andere beschikbaar in de vorm van een halsband die de hond corrigeert op momenten dat jij hiervoor niet in de gelegenheid bent. Zo is er bijvoorbeeld een anti-blafband gevuld met een onschadelijke citronella vloeistof, wat voor honden een sterke, onprettige geur is. Wanneer je hond blaft zal de halsband een kleine hoeveelheid vloeistof sprayen. Hierdoor zal je hond leren dat stil zijn beter is en het blaffen hem een vieze, sterke geur oplevert.
Ook zijn er anti-blafproducten die een kleine statische schrok leveren. Telkens wanneer jouw hond blaft, zal hij een lichte schrok voelen. De hond zal leren dat stil zijn hem meer oplevert dan blaffen.

Professionele hondentrainer - Wanneer je alle bovenstaande dingen hebt geprobeerd maar jouw viervoeter het gedrag nog steeds niet (volledig) afgeleerd heeft of je weet niet zeker waar en hoe je moet beginnen met jouw eigenwijze maatje, dan kan een professionele hondentrainer uitkomst bieden. Hij of zij kan jouw hond goed observeren en je handvaten geven waarmee je zelf verder aan de slag kunt.

Het is per hond verschillend welke trainingsmethode het beste werkt. Jij kent jouw hond zelf het beste, dus wanneer je van jouw hond weet dat hij snel angstig wordt, is een elektrische anti-blafband mogelijk niet de eerste en beste oplossing, maar kun je beter kiezen voor een anti-blafband in sprayvorm. Een feit is dat ongewenst gedrag voorkomen beter is dan genezen. Laat je pup zo veel mogelijk wennen aan allerlei situaties en geluiden, om te voorkomen dat hij uit angst gaat blaffen. Probeer honden die vanuit opwinding blaffen zoveel mogelijk hun energie kwijt te laten raken. De sleutel tot succes is om altijd duidelijk, rustig en vooral consequent te blijven, zodat de hond jouw ziet als een leider en je de vertrouwensband met jouw viervoeter kunt behouden.

   

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

    

          


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.