Zal ik mijn hond laten steriliseren?

Overwegingen

Gebaseerd op jarenlange diverse onderzoeken en ervaringen, adviseren deskundigen om jouw teefje te laten steriliseren na de 1e loopsheid. Dit is minimaal 3 maanden na het einde van de loopsheid. Als de sterilisatie wordt uitgevoerd in deze periode, is de kans op hormonale veranderingen zeer klein. Je kan er ook voor kiezen om jouw hond te laten steriliseren voor de eerste loopsheid op 6-7 maanden. Steriliseren zal veel gezondheidsproblemen in het verdere leven van je viervoeter voorkomen en verminderen.

Het is verstandig om met jouw dierenarts te overleggen wat het beste is voor je hond en wat de eventuele consequenties kunnen zijn. Op deze manier kan je samen met de dierenarts definitief beslissen wat de beste keus is. Voordat je dit aan de dierenarts voorlegt, kan je natuurlijk al wel vast zelf wat informatie inwinnen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste en meest voorkomende dingen die handig zijn om te weten over het steriliseren van je teefje.

Voordelen van steriliseren

Niet meer loops
De meeste teefjes worden 2 keer per jaar loops, wat gepaard gaat met een bloederige uitvloeiing. De loopsheid duurt gemiddeld 2-3 weken en in deze periode kan jouw hond gedekt worden en drachtig raken. Vaak kunnen reuen hierdoor zeer opdringerig worden bij je loopse teefje. Voor hondeneigenaren zijn dit vaak de meest belangrijke redenen om te steriliseren. In deze periode is de teef vruchtbaar, maar wanneer dat precies is verschilt per loopsheid en per teef. De loopsheid kan tot op een hoge leeftijd tot een nest leiden.

Minder kans op melkkliertumoren
Melkkliertumoren bij de teef zijn vergelijkbaar met die bij de mens. We onderscheiden zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 4 niet-gesteriliseerde teefjes melkkliertumoren krijgt. Om het risico van melkkliertumoren te verkleinen is het van belang dat de sterilisatie op een jonge leeftijd plaatsvindt. 

Melkkliertumoren spelen meestal een rol bij teven van middelbare leeftijd. Als de teef melkkliertumoren ontwikkeld heeft en deze verwijderd moeten worden, dan is dit een behoorlijke ingreep. Dit zijn grote operaties met zeer veel nadelen. Het veroorzaakt veel pijn voor je geliefde viervoeter en een flink bedrag voor jouw als eigenaar.

Geen baarmoederontsteking meer
Ondanks dat het teefje bij de moderne vorm van de operatie gewoon haar complete baarmoeder behoudt is er door het wegnemen van de hormonale invloed van de eierstokken na de operatie geen kans meer op de ontwikkeling van een baarmoederontsteking. Een baarmoederontsteking is een zeer ernstige aandoening. Voorheen werd tijdens de sterilisatie ook de baarmoeder weggenomen. Het is echter gebleken dat het beter is voor de teef om de baarmoeder niet te verwijderen. Een ander voordeel is dat er minder littekenweefsel ontstaat in de buik en dat jouw vriendinnetje weer snel fit zal zijn.

Geen schijndracht meer
Schijndracht geeft eigenlijk alleen maar complicaties voor de teef, zoals gedragsveranderingen, melkgift en eventuele melkklierontsteking, die toenemen bij het ouder worden.

Minder kans op suikerziekte
Suikerziekte ontstaat onder andere onder invloed van het hormoon progesteron. De eierstokken worden verwijderd bij de sterilisatie. Dit is waar progesteron wordt gevormd.

Nadelen van steriliseren

Zwaarder worden
Jouw gesteriliseerde teefje zal een andere energiebalans hebben. Als je tijdens het eerste jaar niet extra op de lichaamsconditie let en het voer niet aanpast, kan ze dik worden. Er zijn speciale voedingen om te voorkomen dat jouw hond te zwaar wordt na de sterilisatie. Het is belangrijk dat jij als hondeneigenaar je aan het aanbevolen voedingsadvies houdt en voor voldoende beweging van je huisdier zorgt.

Karakterverandering
Bij teefjes die al op jonge leeftijd dominante trekjes vertonen, moet er rekening mee gehouden worden dat de kans bestaat dat dit gedrag wat toeneemt. Het is dan van groot belang dat je zeer consequent blijft en zorgt voor een juiste, duidelijke opvoeding. Er bestaat een kans dat jouw hond wat slomer wordt, maar dit is vrijwel altijd het gevolg van overgewicht en niet van de sterilisatie.

Vachtstructuur
Bij honden met een halflange (glanzende) vacht valt op dat wanneer ze gesteriliseerd zijn en ouder worden, de vacht meer gaat krullen en wat doffer wordt. Dit heeft overigens geen enkele negatieve invloed op de gezondheid van je teefje, alleen wat op het uiterlijk. Bij het ene ras komen deze gevolgen duidelijker tot uiting dan bij de ander.

Incontinentie
Gesteriliseerde teefjes hebben meer kans op incontinentie op oudere leeftijd dan de niet gesteriliseerde teefjes. Alhoewel er voldoende goede medicijnen zijn om dit te behandelen, is het wel een nadeel. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Het is altijd verstandig om vooraf een oriënterend gesprek te hebben met jouw dierenarts waarbij de specifieke voor- en nadelen voor jouw hond op een rijtje gezet kunnen worden.

                       

De operatie

Bij het uitvoeren van de operatie worden beide eierstokken verwijderd via een minimale toegang in de buik. Het wordt middels inwendige (oplosbare) hechtingen gesloten. De anesthesiemiddelen en pijnbestrijding wordt ter plekke afgestemd op het dier, omdat er rekening gehouden moet worden met leeftijd, conditie en algehele gezondheid van jouw huisdier.

Na de operatie

Na de operatie kan je hond wat slomer zijn dan normaal, mede door het anesthesiemiddel. Het is belangrijk dat jouw hond een warme, comfortabele plek heeft waar ze rustig bij kan komen. Ga in het begin regelmatig en slechts kort en aangelijnd rustig met je hond naar buiten zodat ze enkel haar behoeftes kan doen. Maak de eerste dagen geen lange wandelingen en laat haar niet los. Om braken te voorkomen wordt het aangeraden om na de ingreep geen voer te geven, maar slechts wat water. De dag na de ingreep moet jouw hond weer probleemloos kunnen en willen eten.

De week na de ingreep is het verstandig om je hond nog steeds aangelijnd te houden en niet al te verre wandelingen te maken. Probeer er voor te zorgen dat je hondje niet gaat rennen, spelen of springen om te voorkomen dat de wondgenezing wordt verstoord.
Het kan zes tot acht weken duren voordat het hechtmateriaal helemaal opgelost is. Tot die tijd is enige wondzwelling mogelijk.


Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

                                                      

Gerelateerde artikelen

        


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.