Vijf tips om overgewicht bij uw huisdier te voorkomen

Wist u dat veel honden en katten last hebben van overgewicht? Volgens cijfers van diervoedingfabrikant Hill’s is bijna 50%, dus de helft, van alle honden en katten te zwaar. Vaak worden huisdieren geleidelijk dikker en ziet u als baasje niet precies wanneer het gewicht een probleem voor de gezondheid gaat vormen. Goed idee om dus aan de slag te gaan samen met uw huisdier; voorkomen is immers beter dan genezen. Om u hierbij te helpen, geven wij geven u vijf tips.

Tip 1: Laat uw huisdier rennen

Goed voor u én voor uw huisdier! Of u nu een bal gooit voor uw hond of uw kat met een speelhengel laat spelen, laat uw huisdier bewegen. Elke vorm van beweging draagt bij aan een goede gezondheid van uw dier. Fitte huisdieren voelen zich tevens gelukkiger, reageren beter op hun baasje en de omgeving en hebben een verminderde kans op gezondheidsproblemen. Spelen zorgt daarnaast voor stressvermindering, ook bij katten. Misschien denkt u dat slapen de favoriete hobby van katten is, maar ze kunnen u verrassen wanneer u bijvoorbeeld een hengel met muizen tevoorschijn haalt. Daag ze uit!

Tip 2: Vervang snacks door een speeltje

We geven onze viervoeter graag een beloning. Wanneer ze een trucje doen of aandoenlijk kijken, zijn we al snel geneigd om een koekje of snoepje te geven. In plaats daarvan, kunt u uw huisdier ook belonen met speelgoed en positieve aandacht. Koop bijvoorbeeld een voerpuzzel voor uw kat of hond. Zo houdt u uw beestje actief en daagt u ze ook nog eens mentaal uit! Daarnaast helpt spelen tegen depressie bij uw huisdier. Honden en katten zijn, net als mensen, gelukkiger wanneer er wat afwisseling en uitdaging is.

Tip 3: Kies voor verantwoorde snacks

Wilt u toch wel iets lekkers aan uw huisdier geven? Kies dan voor verantwoorde tussendoortjes met een laag caloriegehalte. Wist u dat een stukje kaas voor een hond gelijk staat aan de calorieën van anderhalve hamburger en voor een kat zelfs aan vier hamburgers? Wees dus zuinig met het delen van uw eten met uw huisdier. Maar laten we eerlijk zijn; we houden ervan om onze lieve huisdieren te verwennen. Het beste is om dan snacks te kopen die passen bij de voeding of het dieet van uw huisdier.

Bij Brekz hebben we bijvoorbeeld smakelijke, maar ook verantwoorde Hill’s hondensnacks, zoals Healthy Weight Treats. Ook voor katten hebben we een uitgebreid assortiment kattensnacks. Breek of snijd de snacks in kleine stukjes. Het maakt uw huisdier namelijk niet uit hoe groot of klein de beloning is. Wanneer u uw hond of kat een snack heeft gegeven, kies er dan voor de dagelijkse hoeveelheid voeding die dag iets te minderen.

Tip 4: Bepaal de juiste voeding voor uw huisdier

Een goede gezondheid begint met de juiste voeding voor uw beestje. Kies uw voeding op basis van de grootte van uw huisdier en let ook op eventuele overgevoeligheden. Er is veel bekend over de voedingsstoffen en samenstellingen van diervoedingen en er zijn veel specifieke soorten beschikbaar. Is uw hond of kat bijvoorbeeld gevoelig voor stress of heeft uw huisdier snel last van zijn of haar gewrichten, waardoor bewegen lastiger is? Kijk goed naar de behoeften van uw huisdier en kies voor voeding dat bijdraagt aan de gezondheid.

Tip 5: Een brokje als beloning

Geniet uw huisdier van zijn of haar dagelijkse portie brokjes? U kunt uw huisdier namelijk ook gemakkelijk een brokje geven als beloning, in plaats van een snack. Belangrijk is om de juiste hoeveelheid brokjes te geven. Kijk op de achterkant van de verpakking van het voer om zo de juiste hoeveelheid te bepalen. Uit het voedingstabel kunt u aflezen hoeveel gram voer uw hond of kat mag krijgen. Vergeet niet wanneer u brokjes als beloning hebt gegeven, de hoeveelheid in mindering te brengen bij de dagelijkse portie voer.

Ga naar uw dierenarts

Twijfelt u aan het gewicht van uw huisdier? Ga dan langs bij de dierenarts. Overgewicht zorgt namelijk voor een slechte conditie en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Een paar extra pondjes kunnen een groot verschil maken. Juiste en gebalanceerde voeding kan ervoor zorgen dat u langer kunt genieten van uw huisdier. Samen met de dierenarts kunt u een veilige oplossing vinden om uw huisdier weer in optimale conditie te krijgen.

                      

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.