Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Checklist kittenspullen

  • Kattenvoeding: zorg dat uw kitten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt
  • Voer- en drinkbakken: kies de juiste voerbak voor uw trouwe maatje
  • Kattenmandje: een fijne slaapplek voor uw kleintje
  • Reismandje: vervoer uw kleintje veilig en comfortabel
  • Kattenbak: liever in de kattenbak dan...
  • Kattenbakvulling: vermeid nare geurtjes
  • Halsbandje: aan te raden voor wanneer de kat naar buiten gaat
  • Krabpaal/krabplank/krabmat/krabmeubel
  • Speeltjes: voldoende beweging is belangrijk
  • Gezonde snacks: verwennen mag ook
  • Vachtborstel: verzorging van de vacht is belangrijker dan je denkt
  • Vlooienbestrijdingsmiddel: een echte must
  • Ontwormingsmiddel: voorkom alle soorten wormen
  • Vlooienkam: controlleer en voorkom infecties
  • Tekentangetje: verwijder teken gemakkelijk
  • Tip! Kattenluik: een mooie toevoeging als uw kleintje ouder is

  Welke kittenbenodigdheden heb ik nodig?

  Krijgt u er binnenkort een nieuw huisgenootje bij? Dan zijn er enkele dingen waarmee u rekening moet houden. Wanneer u uw nieuwe kitten opgehaalt is het goed om te bedenken dat het een hele overgang voor uw nieuwe maatje is. Plotseling uit het vertrouwde nest in een vreemde omgeving, zonder broertjes en zusjes. Het beste is om uw kitten eerst in een kleine ruimte met wat speeltjes, een etensbak, kattenbak etc. te laten wennen. Alles is overweldigend en nieuw, dus geef hem de kans om alles in zijn eigen tempo te ontdekken. Forceer niets en houdt uzelf in eerste instantie wat afzijdig. Als het kleintje ondernemend is en de weg al goed met voldoende zelfvertrouwen weet te vinden, kunt u het diertje al iets meer ruimte geven. Wanneer u merkt dat hij wat angstiger is, kunt u er rustig bij gaan zitten. Ga rustig en voorzichtig met het kitten spelen of geef het wat lekkers om vertrouwen te winnen.
  Laat uw kinderen niet meteen het diertje optillen en ermee spelen, tenzij uw kitten zelf aangeeft te willen spelen. Nodig ook niet meteen al uw vrienden en familieleden uit om het nieuwe gezinslid te komen bekijken. Geef uw nieuwe maatje de kans om rustig te wennen aan zijn nieuwe huis en de nieuwe situatie. Alhoewel katten makkelijk te houden huisdieren zijn, zijn er wel een aantal basisdingen die ze nodig hebben. 

  Kittenbenodigdheden: wat kopen voor mijn kitten? 

  Kittenvoeding
  Een primaire levensbehoefte van de kat is water en voeding. Wanneer u de kat van een fokker vandaan haalt is het handig om te vragen wat de fokker voert. Het is verstandig om de voeding die de kat gewend is in huis te halen. Heeft u de voorkeur voor een andere voeding? Vervang dan geleidelijk de oude voeding met het nieuwe door dit met elkaar te mengen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de kat het helemaal niet goed doet op de voeding die de vorige eigenaar gaf. In dit geval is het belangrijk om de kwaliteit van de voeding te beoordelen en een hoogwaardige voeding voor uw kat in huis te halen. Bij een hoogwaardige voeding is er sprake van een geheel natuurlijke voeding met een hoog vleesgehalte en weinig tot geen chemische toevoegingen. Naast een voeding van hoge kwaliteit is het belangrijk om voer te geven die afgestemd is op de levensfase van uw huisdier. Speciaal voor kittens zijn er kittenvoedingen. Een kwalitatief goede en complete voeding die uw kitten in alle behoeften voorziet, is essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling. Vanaf 1 jaar oud geeft u een adult voeding en vanaf 7 jaar wordt het aangeraden om een seniorvoeding te geven. Katten drinken over het algemeen weinig water, waardoor zij blaas- en nierproblemen kunnen ontwikkelen. Daarom wordt het aanbevolen om zowel brokjes als verse vleesvoeding te geven. Zo blijft het vochtgehalte toch voldoende op peil. 

  Voer- en waterbakken
  Ondanks dat katten weinig drinken, is het natuurlijk belangrijk dat uw kat wel de mogelijkheid heeft om vers water te kunnen drinken! Kies stevige bakjes die eenvoudig schoon te maken zijn en zet bij voorkeur het voer- en waterbakje niet naast elkaar. Katten hebben de voorkeur voor een bakje met een lage rand zodat de snorharen de zijkanten van het bakje niet raken tijdens het eten of drinken. Een goede optie is om een drinkfontein aan te schaffen. Drinkfonteinen stimuleren katten om meer te drinken. Meerdere waterbakjes door het huis verspreiden is ook aan te raden om er voor te zorgen dat uw kitten voldoende drinkt. Zet de bakjes op een rustige plaats en niet op een plek waar constant iemand langsloopt.

  Kattenbak
  Ongeacht of u een binnen- of buitenkat neemt, een kattenbak is onmisbaar. Neemt u meerdere katten in huis? Dan raden we u aan om meerdere kattenbakken in huis te plaatsen. Gebruik bij voorkeur dezelfde kattenbakvulling als de fokker waar u uw kat vandaan heeft. Dit geldt alleen voor de beginperiode. U kunt dan geleidelijk aan overstappen naar de kattenbakvulling die uw voorkeur heeft. Dit kunt u doen door rustig aan steeds een beetje meer van de nieuwe kattenbakvulling te mengen met het oude. Er zijn verschillende soorten kattenbakken en kattenbakvullingen beschikbaar. Let bij het aanschaffen van een schepje op dat het past bij de juiste soort kattenbakvullingen die u wilt gebruiken. Zo zijn er kattenbakvullingen die klonteren, maar ook een aantal die dat niet doen.

  Krabpaal
  Wat tevens belangrijk is voor uw kat is dat hij zijn nageltjes kan verzorgen aan een krabpaal. Het is aan te raden om bij de aanschaf van een krabpaal te letten op de hoogte van de paal. Kies een paal die hoog genoeg is zodat de kat zich volledig kan uitrekken tijdens het krabben. Er zijn ook krabmatjes- en plankjes die u aan de muur kunt bevestigen. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een krabmeubel. Deze zijn er in verschillende maten en bieden diverse mogelijkheden om het natuurlijke gedrag van uw kat te stimuleren. Een krabmeubel staat uw kat toe om zijn nagels te verzorgen en te onderhouden. Dit om te voorkomen dat de nagels gaan ingroeien. Daarnaast biedt een krabmeubel in veel gevallen ook nog eens de mogelijkheid om te klimmen en te klauteren en heeft het een heerlijk eigen slaapplaatsje voor de kat. Wanneer de kat geen mogelijkheid heeft om te krabben, zal hij zelf iets gaan opzoeken om dit alsnog te kunnen doen. Hoe meer en aantrekkelijker de krabmogelijkheden des te kleiner de kans dat uw kitten zich aan uw bankstel of mooie tapijt zal vergrijpen. Stop de krabpaal niet weg in een hoekje maar plaats hem het liefst op de looproute van de kat.

  Reismandje
  Voor jaarlijkse entingen of wanneer uw kat onverwachts ziek wordt, is het handig om een reismandje te hebben, zodat u uw huisdier veilig naar de dierenarts kunt vervoeren. Uw kat kan ergens van schrikken of zich losrukken wanneer u hem in uw armen vasthoudt of aan een tuigje meeneemt. Zorg vanaf het begin af aan dat het reismandje leuk is en een veilige plek biedt. Het wordt sterk afgeraden om het mandje pas te gebruiken vlak voordat u naar de dierenarts moet voor een enting. Het kan wat tijd en geduld van u vragen. Forceer niets en laat het reismandje in eerste instantie open wanneer uw katje er in gaat. Oefen rustig door er bijvoorbeeld iets lekkers of een speeltje in te leggen. Wanneer uw kat er in gaat, laat u het mandje in het begin nog open. Vervolgens kunt u het deurtje eens een keertje kort sluiten en de duur uiteindelijk steeds iets meer uitrekken. 

  Kattenmandje

  Katten kunnen veel en lang slapen. Een comfortabel, warm mandje om hun rust te pakken is dus erg belangrijk. Kittens hebben de voorkeur voor een slaapplaats met een opstaande rand. Kies dus een lekker knus mandje waar uw kitten zich kan terug trekken als hij moe is en met rust gelaten wil worden. Sommige katten houden ervan om ergens in te liggen. Sommige krabmeubels bieden dan ook een gedeelte waar de kat in kan kruipen en zich zo kan terugtrekken. 

  Kitten speelgoed

  Kittens zijn gek op speeltjes! Het geeft ze de mogelijkheid om hun energie te kwijt te raken en helpt verveling te voorkomen. Het is erg belangrijk om te kiezen voor stevige speeltjes die niet kunnen worden ingeslikt. Er is een zeer ruim aanbod aan diverse soorten speeltjes voor zowel kittens als volwassen katten. Van speelhengels tot speelballetjes waar voer in geplaatst kan worden. Speeltjes stimuleren het natuurlijke gedrag van de kat om te jagen en kan gedragsproblemen door verveling voorkomen.
  Een kitten moet leren dat handen niet geschikt zijn om mee te spelen. Gebruik daarom altijd hengeltjes, touwtjes, balletjes etc. Door een kitten met uw handen te laten spelen, leert u het beestje dat het niet erg is om te krabben en bijten. Als kitten is dat misschien niet zo erg, maar als de kat straks volwassen is en dit nog steeds doet, dan kan dit erg vervelend zijn. 

  Snacks voor kittens
  Zeker in het begin zal uw kitten veel moeten leren. Om uw huisdier te motiveren en sneller resultaten te boeken, kunnen snoepjes zeer handig zijn. Let er wel op dat u net als met de hoofdvoeding op de kwaliteit van de snacks let.

  Borstels en kammen
  Het kan erg handig zijn om vanaf het begin uw kitten alvast te laten wennen aan het verzorgen van de vacht. Zeker wanneer het een kat betreft met een langere vacht. Alhoewel kittens weinig haren verliezen, kunt u alvast oefenen met het borstelen, zodat hij dit straks prettig vindt wanneer dit nodig is. Hetzelfde geldt voor het knippen van de nagels. Ook is een vlooienkammetje aan te raden, zodat u de kat eenvoudig kunt controleren op vlooien. 

  Halsbandjes voor kittens
  Als u uw kat naar buiten wilt laten gaan is het verstandig om hem op jonge leeftijd al te laten wennen aan een halsbandje. De halsband moet een veiligheidssluiting hebben en/of een elastiek gedeelte om te voorkomen dat uw kitten verstrikt raakt of zichzelf ophangt als hij ergens achter blijft haken. Koop dus een halsbandje die specifiek gemaakt is voor katten en niet voor honden. Tevens kan het handig zijn om er een adreskokertje aan te hangen. Zelfs wanneer uw kitten gechipt is kan het toch erg handig zijn om een adreskokertje aan het halsbandje te hangen. Wanneer iemand uw kat vind dan kan deze persoon u direct bellen zonder eerst de chip af te moeten laten lezen.

  Vlooien-en ontwormingsmiddelen
  Om te voorkomen dat uw huisdier last krijgt van vlooien en teken, is het verstandig om uw huisdier preventief te behandelen. Er zijn diverse spot-on pipetten die vlooien en teken bestrijden en voorkomen. Heeft uw kat toch een teek? Verwijder deze dan voorzichtig met een tekentang. Wormenkuren zijn er in zowel tabletten als pasta’s. 

   Kittenspullen bestellen

   Wilt u kittenbenodigdheden bestellen, dan bent u bij Brekz aan het juist adres. Hier koopt u alles wat u nodig heeft voor uw nieuwe huisgenootje gemakkelijk en goedkoop online. En bij een bestelling vanaf € 28 betaalt u geen verzendkosten!