Wat moet ik weten over de vachtverzorging van mijn hond?

Vachtverzorging is voor iedere hond belangrijk. Uiteraard ben je voor het verzorgen van de vacht van een kortharige hond minder tijd kwijt dan bij een langharige hond. De manier waarop je de vacht moet verzorgen is afhankelijk van het vachttype. Per type vacht zijn er verschillende soorten borstels en kammen die je kunt gebruiken. Hieronder lees je alle belangrijke informatie die kan helpen bij het behouden van een gezonde, glanzende vacht van je huisdier.

Vachtverzorging kortharige hond

Kort stokhaar

De kort stokharige vacht heeft een dubbele vacht, een korte en zachte ondervacht met daarover korte en stevige dekharen. Denk hierbij aan o.a. Labradors, Herdershonden en Rottweilers. Twee keer in het jaar verliezen zij hun ondervacht tijdens de ruiperiode. Naast de ruiperiode verliezen deze honden het gehele jaar door hun dekharen. 

Ruwhaar

De ruwharige vacht heeft een dubbele vacht, een korte ondervacht en een korte deklaag. Honden met deze vacht zijn onder andere de ruwharige Teckels, Schnauzers en Airdale Terriers. Bij ruwharige honden verhaart de ondervacht niet, maar juist de dekharen. Zij moeten daarom drie keer per jaar geplukt worden. 

Gladhaar

De gladharige vacht heeft korte, stevige dekharen zonder een ondervacht. Dobermans, Jack Russel Terriers en Boxers zijn honden met dit type vacht. Deze honden verliezen het gehele jaar hun vacht en hebben geen vaste ruiperiode. 

Welke kammen en borstels kun je gebruiken?

 • Massageborstel: Masseert de huid en stimuleert de bloedsomloop voor een gezonde vacht.
 • Combiborstel: Maakt de vacht los en verwijdert vuil en losse haren.
 • Verzorgingsborstel: Verwijdert vuil en losse haren.
 • Vlooienkam: De vlooienkam dient ter controle op vlooien en teken.
 • Verzorgingskam met roterende pennen: Verwijdert vuil en losse haren.

Vachtverzorging langharige hond

Middellange- en lange vacht

Honden met een middellange tot lange vacht zijn onder te verdelen in twee vachttypen. Halflang haar met weinig ondervacht en de halflang stokhaar met veel ondervacht.

Halflang haar met weinig ondervacht

De halflange vacht met weinig ondervacht, heeft lange dekharen met daaronder weinig ondervacht. Honden met deze vacht zijn Border Collies, Cavelier King Charles Spaniëls en Cocker Spaniëls. 

Halflang stokhaar met veel ondervacht

De halflange stokharige vacht heeft een dubbele vacht, een donzige ondervacht en lange dekharen. Honden met deze vachttype zijn onder andere Berner Sennenhonden, Oudduitse Herders en Golden Retrievers. Twee keer in het jaar verliezen zij hun ondervacht tijdens de ruiperiode. Naast de ruiperiode verliezen deze honden het gehele jaar door hun dekharen. 

Kroeshaar

Een kroesharige vacht bestaat uit alleen een ondervacht. Honden met deze vachttype zijn onder andere de Poedel en Bichon Frisee. Zij verliezen niet snel haren, maar hebben wel een goede verzorging nodig omdat er snel vuil en klitten in de vacht zitten. 

Lang haar met veel ondervacht

De langharige vacht heeft een dubbele vacht, een lange ondervacht en lange dekharen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Boomer, Birard en Bobtail. Het gehele jaar door verliezen zij haren en hebben snel klitten en vuil in de vacht. 

Welke borstels en kammen kun je gebruiken?

 • Massageborstel: Deze borstel masseert de huid en stimuleert de bloedsomloop voor een gezonde vacht.
 • Combiborstel: Maakt de vacht los en verwijdert vuil en losse haren.
 • Slicker-borstel: Een slicker-borstel is voor het ontwarren van de vacht en het verwijderen van vuil en losse haren.
 • Verzorgingsborstel: Deze borstel verwijdert vuil en losse haren.
 • Ruikam: Een ruikam maakt ondervacht los en is bedoeld voor het verzorgen van een langharige vacht en ondervacht.
 • Vlooienkam: De vlooienkam dient ter controle op vlooien en teken bij honden met een korte- tot langharige vacht.
 • Verzorgingskam met roterende pennen: De verzorgingskam met roterende pennen verwijdert vuil en losse haren en is geschikt voor een kortharige vacht tot langharige vacht.
 • Klittenkam: Een klittenkam is voor het ontwarren van de vacht en verwijderen van klitten in een middellang- tot langharige vacht.
 • Roskam (breed of smal) met roterende pennen: Deze maakt de ondervacht los en verwijdert losse haren. De brede variant is geschikt voor de dunne (onder)vacht en de smalle voor dikke (onder)vacht.
 • Harken: Er zijn diverse soorten harken om de vacht te kammen. Zo is er een hark met verwisselbaar mes die losse haren verwijdert, een ontwolhark om half lange vachten door te kammen en/of te ontwollen en een zelfreinigende verzorgingshark die de vacht helpt te verwijderen door een druk op de knop. Deze variant is de ideale oplossing voor het verwijderen van losse haren en vuil uit de vacht en voorkomt klitten bij regelmatig gebruik. 

Hoe vaak moet ik de vacht van mijn hond verzorgen?

Borstelen

Kortharige honden hoef je in principe alleen tijdens de ruiperiode dagelijks te borstelen. Wanneer je deze honden te vaak borstelt, kan het verharen zelfs verergeren. Honden met een lange, dikke, krullende of zijdeachtige vacht dienen iedere dag geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Ruwharige honden en honden met een halflange vacht moeten tenminste 2 à 3 keer per week worden geborsteld. 

Furminator

Een zeer bekende variant is de furminator. Een furminator is een borstel voor honden met zowel een lange- en korte vacht. Met deze hondenborstel kun je de ondervacht borstelen en losse haren verwijderen, zonder de vacht te beschadigen. Het werkt voor 90% tegen het verharen van lang- en kortharige honden.

Wassen

Naast het kammen of borstelen valt ook het wassen van de vacht onder vachtverzorging. Een hond met een gezonde huid en vacht hoef je in principe niet te wassen. Een hond met een huidziekte kan juist veel baat hebben bij een behandeling met een daarvoor bestemde shampoo. Er zijn diverse shampoos voor verschillende vachttypen die geschikt zijn voor honden met een bepaalde huidaandoening. Mocht je viervoeter een lekker modderbadje genomen hebben, dan kun je natuurlijk met een algemene shampoo de vacht wassen. Je kunt ons complete assortiment bekijken op de pagina met onze vachtverzorgingsproducten voor honden.

                                        

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

                       

Gerelateerde artikelen

      Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.