Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Is mijn kat te zwaar?

Bij een gezonde kat past een gezond gewicht. Dit gewicht is afhankelijk van geslacht, leeftijd en ras. Helaas neemt net zoals bij mensen overgewicht steeds meer de overhand bij onze geliefde katten. Onderzoek heeft aangetoond dat de helft van onze huisdieren te zwaar is! U zult merken dat een te zware kat veel slaapt, weinig speels is en u zijn ribben haast niet kan voelen. Overgewicht gaat helaas ook bij katten gepaard met gezondheidsrisico's. Hieronder beschrijven we de oorzaken van overgewicht, de gevolgen van overgewicht, hoe u overgewicht kan herkennen bij uw kat en wat u aan overgewicht kan doen.  

Oorzaken van overgewicht

Overgewicht zal niet van de ene dag op de ander voorkomen bij uw kat. Overgewicht ontstaat bij een langdurige onjuiste balans tussen energieopname en energieverbruik, waardoor er geleidelijk meer vet wordt gevormd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, die hieronder worden beschreven.

Te veel eten

Door uw kat meer eten te geven dan hij nodig heeft, zal hij aankomen. Veel mensen vertroetelen hun kat graag met veel eten, extra hapjes en snoepjes en soms zelfs tafelrestjes! Daarnaast hebben veel katten de hele dag door toegang tot eten. Ook stress kan voor katten een reden zijn om meer te gaan eten. 

Te weinig beweging

Vooral binnenkatten kunnen last hebben van te weinig beweging. Ze bewegen daardoor niet voldoende om al hun energie te verbranden en komen daardoor aan. Ook katten die minder van spelen houden komen hierdoor sneller aan. We zien ook dat zware katten minder graag bewegen, en daardoor makkelijk nog zwaarder worden.

Medische oorzaken

Sterilisatie of castratie

Nadat u uw huisdier heeft gecastreerd of gesteriliseerd,  heeft uw kat een andere hormonale balans dan voor de operatie. Hierdoor kan zijn voedingsbehoefte veranderen en kan hij minder beweeglijk worden. Wanneer u de voeding dan niet aanpast, kan het zijn dat uw kat gevoeliger wordt voor gewichtstoename.  

Aanleg

Sommige kattenrassen, zoals de Europese korthaar, de Europese middellanghaar en de Manx, hebben meer aanleg voor overgewicht dan andere kattenrassen. Dit is genetisch bepaald. Wanneer u een kat van een van deze rassen heeft is het dus nog belangrijker om op zijn gewicht te letten. 

Ziekte

Sommige ziektes bij katten gaan gepaard met overgewicht.Voorbeelden hiervan zijn Cushing, een ziekte van de bijnier, en ziektes waarbij de schildklier is aangedaan. Daarnaast kunnen sommige medicijnen ook bijdragen aan overgewicht, zoals medicijnen tegen epilepsie en corticosteroïden.

Ouderdom

Vaak zijn oudere huisdieren minder actief en hebben dus minder calorieën nodig, maar niet altijd wordt het dieet daar op aangepast. Hierdoor krijgen oudere katten sneller overgewicht.

Gevolgen van overgewicht

Soms gaat overgewicht samen met gezondheidsaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn een verminderde conditie, overbelaste gewrichten door het zware gewicht en nierproblemen. Verder kan uw kat last krijgen van: 

  • Traagheid en verminderd zin om te spelen.
  • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose door overbelasting.
  • Extra risico bij ingrepen en narcose.
  • Verhoogde kans op blaasproblemen.
  • Verhoogde kans op suikerziekte.
  • Hart- en longproblemen.
  • Verkorting van de levensverwachting met twee jaar.

Het herkennen van overgewicht

Wanneer u twijfelt of uw kat overgewicht heeft, raden wij aan om langs de dierenarts te gaan. Deze kan u direct vertellen of uw kat overgewicht heeft. Een eenvoudige richtlijn is dat bij een gezond gewicht u de ribben van uw kat moet kunnen voelen en een duidelijke taille zichtbaar moet zijn. 

Hoe kan ik mijn kat helpen gewicht te verliezen?

Dieetvoer

U kunt uw kat helpen gewicht te verliezen door rekening te houden met de veranderde hormonale balans van katten, hun aangepaste voedingsbehoefte en het feit dat ze minder beweeglijk zijn.

Simpelweg minder voer geven helpt vaak niet voldoende omdat het veelal 'bedelende' huisdieren oplevert, of uw kat scharrelt zijn kostje ergens ander bij elkaar. Bij Brekz verkopen we diverse soorten kattenvoer voor gesteriliseerde katten of katten met overgewicht. Kattenvoer voor gesteriliseerde katten of katten met overgewicht heeft een verlaagd vetgehalte en bevat toegevoegde stoffen die de lichaamseigen vetverbranding stimuleren en nutritionele toevoegingen die de weerstand extra ondersteunen. Hierdoor heeft uw kat een verzadigd gevoel en toch minder calorieën binnengekregen. Speciaal voor katten met overgewicht biedt Brekz Royal Canin Veterinary Diet Satiety Weight Management kattenvoer. Dit kattenvoer is speciaal ontwikkeld volledig dieetvoer dat uw kat een verzadigd gevel zal geven.

Beweging

U kunt ook op zoek naar mogelijkheden om uw kat meer beweging te geven. Kijk of uw kat niet toch naar buiten kan. Soms is dit ook mogelijk met behulp van een veilig kattentuigje. Daarnaast kan u ook meer met uw kat spelen. Brekz heeft een uitgebreid assortiment kattenspeelgoed. Het simpelweg rondstrooien van de kattenbrokjes kan uw kat al veel extra lichaamsbeweging bieden. Ook kunt u een leuk stuk speelgoed kopen, of bijvoorbeeld deze snackbal Twirly. Beloningen bestaan enkel uit het voer dat uw kat al zou krijgen. Een bijkomend voordeel is dat al dat samenspelen de band tussen u en uw kat alleen maar versterkt!

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.