Hoe houdt u uw puppy gezond?

Nu uw kleine puppy bij u woont en misschien al aardig gewend is, wilt u hem natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen en gezond houden. Wat heeft een puppy precies nodig om gezond te blijven?

Verzorging

Naast elke dag eten en vers drinkwater geven en uitlaten, vraagt de verzorging van uw puppy nog wel iets meer;

  • Dagelijks tandpoetsen – door uw puppy al vroegtijdig te laten wennen aan tandenpoetsen, houdt u het gebit van puppy gezond.
  • Dagelijks of wekelijks borstelen/kammen – afhankelijk van de vacht, heeft uw puppy regelmatig een kam- of borstelbeurt nodig.
  • Regelmatig bezoek aan de dierenarts – 1 à 2 keer per jaar gaat u voor een gezondheidscheck, preventieve parasietenbehandeling en vaccinaties naar de dierenarts.

Juiste voeding

Puppy’s hebben andere voedingsstoffen nodig dan volwassen honden. Zij zijn volop in de groei en ook hun spijsverteringsstelsel en afweersysteem zijn nog volop in ontwikkeling.

Speciale puppyvoeding ondersteunt precies die processen die gaande zijn in het lichaam van uw puppy. Zo bevat de voeding licht verteerbare eiwitten om het nog tere spijsverteringsstelsel niet te zwaar te belasten. Ook zitten er extra antioxidanten in om de natuurlijke weerstand van uw puppy te helpen ondersteunen.

Omdat er grote verschillen zijn in de groottes en rassen bij honden, is het ook nog eens van belang dat u een geschikt puppyvoeding kiest die past bij de grootte en het ras van uw puppy.

Een puppy van een klein ras is namelijk veel sneller volgroeid (tussen de 10-12 maanden) dan een puppy van een groot ras (tussen de 15-24 maanden). Zoveel verschil in groeiproces vraagt dus ook om een andere samenstelling van de voedingsstoffen.

Speciale rasvoeding

Omdat sommige rassen heel specifieke voedingsbehoeften hebben, bestaan er voor veel rassen speciale rasvoedingen. Deze voedingen houden rekening met zaken die specifiek voorkomen bij dat ras. Zoals een Labrador die wel erg van eten houdt en wat sneller kans heeft op overgewicht. Zijn voeding bevat dan meer vezels om hem sneller een voldaan gevoel te geven.

Castratie/sterilisatie

Wist u dat na een castratie/sterilisatie de hormoonhuishouding verandert? En dat zorgt ervoor dat de trek in eten groter wordt, maar uw puppy juist minder energie verbruikt. Hierdoor kan uw puppy snel in gewicht aankomen. Dit is niet zo gezond en daarom kunt u het best even met uw dierenarts overleggen of u uw hond nog het beste puppyvoeding of voeding voor gecastreerde/gesteriliseerde honden kunt geven.

Overleg altijd met uw dierenarts of en wanneer u uw hond het beste kunt castreren/steriliseren.

Beweging

Naast het geven van de juiste voeding is bewegen heel belangrijk. Door regelmatig met uw puppy te spelen en te wandelen, bouwt u niet alleen een fijne band samen op, maar is dit ook goed om uw puppy fit te houden. Let erop dat u niet te veel wandelt met een pup. Een pup mag gemiddeld vijf minuten per maand dat hij oud is wandelen. Dus is uw pup vijf maanden oud, dan mag hij twintig minuten per keer wandelen. Met fietsen kunt u het beste wachten tot de pup volgroeid is.

Bewegen is ook goed om overgewicht te helpen voorkomen. Als uw puppy te zwaar wordt, loopt hij meer kans op ziektes als:

  • Gewrichtsproblemen
  • Suikerziekte
  • Blaasgruis en vervolgens blaasstenen
  • Verlaagde weerstand
  • Huidaandoeningen

Weeg uw puppy daarom regelmatig en als u twijfelt of zijn gewicht wel in orde is, ga dan even langs bij de dierenarts.

                                 

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.