Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Hoe houdt u uw kitten gezond?

Nu uw kleine kitten bij u woont en misschien al aardig gewend is, wilt u hem natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen en gezond houden. Wat heeft een kitten precies nodig om gezond te blijven?

Verzorging

Naast elke dag eten en vers drinkwater geven en de kattenbak schoonmaken, vraagt de verzorging van uw kitten nog wel iets meer;  

  • Dagelijks tandenpoetsen – door uw kitten al vroegtijdig te laten wennen aan tandenpoetsen, houdt u het gebit van uw kitten gezond.
  • Dagelijks of wekelijks borstelen/kammen – afhankelijk van de vacht, heeft uw kitten regelmatig een kam- of borstelbeurt nodig.
  • Regelmatig bezoek aan de dierenarts – 1 à 2 keer per jaar gaat u voor een gezondheidscheck, preventieve parasietenbehandeling en vaccinaties naar de dierenarts.

Juiste voeding

Met een voeding die past bij de levensfase, levensstijl en het ras van uw kitten, ondersteunt u zijn gezondheid. Een kitten heeft twee groeifases. De eerste is van 0-4 maanden. Uw kitten groeit dan heel hard en krijgt mentaal ook een hoop te verwerken omdat hij de wereld om hem heen aan het verkennen is.

Dit kost hem veel energie en daarom is het belangrijk dat hij speciale kittenvoeding krijgt. Deze is energierijk, maar bevat ook heel licht verteerbare eiwitten. Wist u dat het spijsverteringsstelsel nog in ontwikkeling is? Daarom is het beter dit niet te zwaar te belasten.

Ook het immuunsysteem is nog niet helemaal op volle sterkte. In speciale kittenvoeding zitten daarom extra antioxidanten die uw kitten helpen zijn natuurlijke weerstand te ondersteunen en zo weerbaar te blijven tegen ziekten en bacteriën.

De tweede groeifase is van 4-12 maanden. In deze fase wordt u kitten vooral sterker. Zijn botten en spieren worden nu sterker en hij wisselt zijn melkgebit voor een volwassen gebit. Ook voor deze fase bestaat er een speciale voeding, die uw kitten optimaal ondersteunt tot hij volwassen is.

De meeste kittens zijn uitgegroeid en volwassen als zij 12 maanden oud zijn. Grote raskatten zoals de Noorse Boskat en de Maine Coon groeien door tot zij ongeveer 15 maanden oud zijn. Pas dan krijgen zij voeding voor volwassen katten.

Castratie/sterilisatie

De meeste kittens worden gecastreerd/gesteriliseerd als zij tussen de 6-8 maanden oud zijn. Vaak denken mensen dat de kittens dan ook volwassen zijn; dit is niet correct. Uw kitten heeft nog steeds het meeste baat bij speciale kittenvoeding.

Wel verandert de hormoonhuishouding en kan uw kitten meer trek krijgen in eten en juist minder energie verbruiken. Voor deze kittens is er ook speciale kittenvoeding.

Beweging

Naast het geven van de juiste voeding is bewegen heel belangrijk. Door veel met uw kitten te spelen, bouwt u niet alleen een fijne band samen op, maar is dit ook goed om uw kitten fit te houden. Zeker als u kitten een binnenkat is.

Beweging helpt ook om overgewicht te voorkomen. Als uw kitten te zwaar wordt, loopt hij meer kans op ziektes als:

  • Gewrichtsproblemen
  • Suikerziekte
  • Blaasgruis en vervolgens blaasstenen
  • Verlaagde weerstand
  • Huidaandoeningen

Weeg uw kitten daarom regelmatig en als u twijfelt of zijn gewicht wel in orde is, ga dan even langs bij de dierenarts.

                            

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.