Veilig spelen met uw hond

Wat is er nu leuker dan samen spelen met uw hond? Samen spelen versterkt de band tussen u en uw hond en het is ook nog eens erg gezond. Om veilig samen te spelen is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo kunt u er zeker van zijn dat zowel u als uw hond plezier beleeft aan het spelen.

Veilig spelen met een jonge hond

Er zijn een hoop spelletjes die u met een hond van elke leeftijd kan spelen, maar het kan belangrijk zijn om bij bepaalde activiteiten goed te letten op de leeftijd van uw hond. Puppy's s en jonge honden groeien snel, zeker als ze tot een groot ras behoren. In die groeiperiode is het niet verstandig honden te zwaar te belasten, dit kan namelijk blessures veroorzaken. Springen, sprinten en achter bal­len aan rennen zijn spelletjes die niet geschikt zijn voordat uw hond 9 á 12 maanden oud is. Als u hond tot een groot ras behoort is het beter om daar nog een aantal maanden bij op te tellen.

Wilt u toch heel graag een balletje gooien met uw hond, dan is het verstandig als de bal niet alle kanten op stuitert. Door de bal in zand te gooien is dit te voorkomen. U kunt ook kiezen voor een hele zachte bal. Brekz heeft een uitgebreid assortiment aan speelgoed voor puppy's. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Playstrong Rubber Bal Mini voor honden, dit is een extra stevige en duurzame bal die blijft drijven. Bekijkt u liever het hele aanbod speelgoed voor puppy's? Klik dan hier.

Voor jonge honden is het evenmin gezond om lange stukken te fietsen of hard te lopen. Kleine stukjes kunnen prima, zo kunt u uw hond wel laten wennen aan rennen naast de fiets.  

Zeker bij jonge honden is het goed om in de gaten te houden dat het spel niet te lang duurt. Sommige honden blijven maar doorgaan, maar dat is niet gezond. Let erop dat uw hond ook voldoende rust, bijvoorbeeld door hem in zijn bench te zetten.

Veilig spelen met oudere honden

Oude honden worden wat stijver en krijgen vaak last van pijntjes in de gewrichten. Dat wil overigens niet zeggen dat u helemaal niet meer kunt spelen met uw hond. Het is belangrijk erop te letten dat het spel niet te belastend is. U kunt beter een paar keer per dag een korter en eventueel wat aangepast spelletje doen dan een lang intensief spel. Speurspelletjes kunnen tot op heel hoge leeftijd gespeeld worden. De neus is over het algemeen nog uitstekend, ook nadat het gehoor en gezichtsvermogen langzamerhand minder worden. Een leuk accessoire voor uw oudere hond is bijvoorbeeld de Trixie Activity Snuffelmat honden en katten. Met deze mat kunt u uw hond laten zoeken naar zijn eten en hem een leuke uitdaging geven.

Veilig spelen met honden met lichamelijke klachten

Heeft uw hond een lichamelijke klacht? Dan is het noodzakelijk om het spel aan te passen naar zijn mogelijkheden. U kunt zeker nog wel spelen met uw hond, als u maar goed oplet wat hij wel en niet kan. Zwemmen is vaak een goede mogelijkheid evenals zoek-, speur- en sorteerspelletjes. Wanneer u twijfelt of uw hond bepaalde spelletjes wel aankan, kunt u altijd overleggen met de dierenarts. Naast lichamelijke klachten kan de lichaamsbouw van uw hond er ook voor zorgen dat niet alle spelletjes geschikt zijn. Zo kunnen honden met hele korte pootjes en een lange rug beter niet te veel springen en klimmen en is het voor honden met een korte vacht niet aan te raden om met koud weer te zwemmen. Voor grote, zware honden is het niet goed om te springen of dingen op hun achterpoten te doen. Voor honden met overgewicht is het verstandig ze op een dieet te zetten en dit te combineren met wat extra lichaamsbeweging .

Veilig spelen tijdens warme dagen

Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn honden niet zo goed in de afgifte van hun lichaamswarmte. Een hond moet zich koelen door een paar kleine zweetkliertjes onder zijn voetzolen en door hijgen. Als de omgevingstemperatuur te hoog wordt, is het dus niet verstandig om intensief te gaan spelen met uw hond. Honden geven vaak pas veel te laat aan wanneer het ze te veel wordt. Wilt u toch graag spelen met uw hond op warme dagen, doe dit dan in de vroege ochtend of in de late avond, als het nog een beetje koel is. Grote fysieke inspanningen zijn echter nog steeds niet geschikt voor u hond. Honden met extreem korte neuzen zoals de Engelse bulldog en Pekinees hebben het vaak nog veel moeilijker in de warmte, zij kunnen al door matige inspanning oververhit raken. Voor spelen in de hitte zou u kunnen denken aan de Petstages Cool Teething Stick voor honden, dit is een leuk speeltje met een gunstige uitwerking op het gebit en is geschikt voor iedere hond. Deze stick is verzachtend voor het tandvlees en biedt verkoeling bij warmte.

Ten slotte is het altijd raadzaam om uw hond goed in de gaten te houden. Vindt hij het nog leuk en houdt hij het nog vol? Gun uw hond de rust die u zelf ook neemt. Spelen met uw hond moet voor u allebei een leuke ervaring zijn.  

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.