Pijn bij de hond herkennen

Helaas krijgen alle hondenbaasjes er wel een keer mee te maken; uw viervoeter heeft pijn. Niet iedere hond laat even duidelijk zien dat hij pijn heeft. Hoe kunt u pijn bij uw huisdier herkennen? In dit artikel geven we algemene handvatten om pijn bij honden te herkennen. Houd hierbij in gedachten dat iedere hond verschillend is en dat de signalen zelfs over de loop van een hondenleven kunnen veranderen. Ook de mate van pijn zal bepalend zijn voor welke signalen uw hond afgeeft.  

Wanneer is er sprake van pijn bij de hond?

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met pijn. Pijn is natuurlijk onprettig, maar ook erg nuttig. Pijn beschermt ons namelijk voor gevaar of verdere beschadiging. Pijn is een natuurlijke beveiliging en laat ons weten dat er iets niet helemaal goed is. Er kan sprake zijn van acute pijn of chronische pijn. Bij acute pijn kunt u denken aan pijn dat bijvoorbeeld veroorzaakt is door een ongelukje. Het is belangrijk om acute pijn te behandelen, omdat deze anders kan overgaan in chronische pijn. Artrose is een voorbeeld van chronische pijn, waarbij er sprake is van pijnlijke ontstekingen door slijtage in de gewrichten. 

Pijn wordt per individu anders ervaren en niet elke hond zal zich hetzelfde gedragen bij pijn. Waar sommige honden bij pijn in de mand blijven liggen, gaan andere honden door alsof er weinig aan de hand is. Het grote verschil tussen mensen en honden is dat mensen zelf actie kunnen ondernemen. Ze kunnen met woorden aangeven wat het probleem is en zelf op zoek gaan naar een oplossing of bij een dokter langsgaan. Een hond is bij pijn volledig afhankelijk van de opmerkzaamheid van zijn baasje. Daarom is kennis over pijnsignalen bij honden ook erg belangrijk.

Het belang van pijn herkennen bij uw hond

Hoe snel u als baasje de pijn bij uw hond kunt herkennen, heeft invloed op de kwaliteit van leven van uw hond. Zo kan het vroeg signaleren van een probleem voorkomen dat het probleem erger wordt. Ook ligt pijn ten grondslag aan de ontwikkeling van ongewenst gedrag. Pijn bij de hond kan ook doorslag geven bij belangrijke keuzes die u maakt, zoals;

  • Is een extra hond in huis een goed idee? Of kan de hond de extra drukte niet aan?

  • Kan de hond mee met een uitlaatservice? Of zijn door de pijn korte wandelingen verstandiger?

Kunt u pijn herkennen bij uw hond? Noteer de symptomen die u ziet en bespreek ze met uw dierenarts. Gezondheidsproducten nodig? Bij Brekz vindt u vaak dezelfde producten als bij de dierenarts, maar dan voordeliger.

Symptomen: pijn herkennen bij uw hond

Pijn kan zich op vele manieren uiten bij een hond. Sommige hieronder genoemde signalen lijken tegenstrijdig, zoals rusteloos en lusteloos. Niet iedere hond reageert hetzelfde op pijn, daarom is het belangrijk om te kijken naar gedragsveranderingen bij uw hond en de context. Doet uw hond iets wat hij voorheen niet deed of juist andersom? Dit kan duiden op een ongemak.

1. Afwijkende geluiden maken

Piepen, janken en grommen, veel blaffen, piepende luchtwegen of hijgen.

2. Hoge bloeddruk, verhoogde hartslag of versnelde ademhaling

De dierenarts zal de hartslag en ademhaling controleren. Een verhoogde hartslag en versnelde ademhaling kunnen duiden op pijn.

3. Anders bewegen

Enkele voorbeelden hiervan zijn; niet willen lopen, waggelen, stijfheid, struikelen, slepen met de poten, kreupelheid, moeite met opstaan, bibberen, niet de trap op willen lopen, niet meer kunnen springen, andere lichaamshouding.

4. Gedragsveranderingen

Uw hond gedraagt zich anders dan normaal en is mogelijk meer in zichzelf gekeerd. Zo kan hij zich bijvoorbeeld meer gaan afzonderen, geen eetlust meer hebben en last hebben van diarree. Andere signalen zijn: overmatig krabben, likken of bijten bij de pijnlijke plek, een slecht humeur hebben, lusteloos of juist rusteloos zijn. Honden met buikpijn kunnen gaan 'bidden', waarbij ze vaker dan anders een stretch houding aannemen en de voorpoten naar voren strekken. Mogelijk is er een veranderde reactie op mensen en andere honden en is er geen of weinig enthousiasme voor een wandeling of spel.

5. Lichamelijke verandering 

Soms kunt u aan het uiterlijk van uw hond zien dat er iets aan de hand is. De vacht wordt dof en plukkerig, de hond draagt zijn staart ineens niet meer in het midden, er ontstaat een verschil in spiergroei links en rechts of de ogen kunnen dof staan. Ook kan de hond last krijgen van diarree en bestaat de kans dat de adem, huid, vacht of oren ineens een andere, vaak onaangename, geur hebben.

Wat kunt u het beste doen wanneer uw hond pijn heeft?

Honden lijden vaak in stilte en trekken zich liever een beetje terug in plaats van enorm de aandacht te vragen. Er zijn wel honden die juist om extra aandacht vragen als ze pijn hebben. Pijn herkennen vraagt dan ook om grote oplettendheid van u als baasje. In sommige gevallen is de oorzaak overduidelijk en weet u precies waar de hond pijn heeft. Uw hond heft zijn pootje op en vertikt het om er nog op te steunen. Vervolgens ziet u bijvoorbeeld een splinter in de poot. 

In veel gevallen kan het lastig zijn om direct achter de oorzaak te komen en te ontdekken waar de hond precies pijn heeft. Het is altijd raadzaam om even contact op te nemen met de dierenarts als uw hond zich opeens anders begint te gedragen. Uw dierenarts zal in de meeste gevallen telefonisch proberen te beoordelen of een consult in de praktijk nodig is. Het duidelijk kunnen benoemen van de symptomen is hierbij erg belangrijk.

Blijkt dat uw hond extra verzorging of ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld omdat er artrose geconstateerd is? Bij Brekz vindt u een uitgebreide hondenapotheek met producten voor gewrichtsproblemen. Hier vindt u allerhande gezondheidsproducten, van speciaal dieetvoer en supplementen tot andere ondersteunende middelen.

Meer weten?

Op deze pagina kunt u verschillende interessante blogs vinden met handige tips en adviezen over diverse onderwerpen!

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per hond. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.