kat buiten

Kat voor het eerst naar buiten

Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren. Wanneer ergens een raam of deur op een kiertje staat, zal de kat al gauw naar buiten proberen te gaan voor een spannende ontdekkingstocht. Maar wat nu als u een kitten heeft? Of mogelijk is uw volwassen kat nog nooit buiten geweest of bent u pas verhuisd. Dan kan het voor u als baasje flink spannend zijn om met vertrouwen de kat voor het eerst naar buiten te laten. Met de juiste voorbereiding en kennis hoeft het helemaal geen stressvolle gebeurtenis te zijn. In dit artikel leest u hoe u de eerste stapjes van uw kat buitenshuis kunt begeleiden.

Vanaf welke leeftijd wordt het aangeraden om uw kat naar buiten te laten?

Een eerste keer naar buiten gaan is niet per se leeftijdsgebonden. Soms kan een kat pas op latere leeftijd voor het eerst naar buiten, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar gedurende het leven van de kat op de bovenste verdieping van een flatgebouw heeft gewoond. Mogelijk besluit de katteneigenaar vervolgens te verhuizen en moet de kat wennen aan een nieuwe omgeving. Een kat die door ziekte lang binnen heeft gezeten, zal ook weer opnieuw moeten wennen. Deze situaties kunnen op alle leeftijden voorkomen.

Een kitten laat u het beste pas naar buiten nadat ze 6 maanden oud zijn. Poezen worden zo rond de 4 maanden voor het eerst krols en kunnen dan drachtig worden. De meeste mensen zitten niet te wachten op een ongepland nestje van zo'n jong katje. Kittens zijn na 6 maanden ook pas volledig gevaccineerd.

Oefenen, oefenen, oefenen

Voordat katten voor het eerst naar buiten gaan, is het belangrijk dat ze binnen op hun gemak zijn. Bent u bijvoorbeeld sinds kort verhuisd? Laat uw kat dan de eerste maand wennen aan het nieuwe huis, de buitenwereld komt daarna. Zo zal de kat het huis gaan zien als een vertrouwde omgeving om naar terug te keren. Als u uw kat direct naar buiten laat, is de kans groot dat hij op zoek zal gaan naar zijn oude huis of omgeving. De tijd die de kat binnen doorbrengt, kunt u gebruiken om voorbereidingen te treffen en samen te oefenen. Laat uw kat bijvoorbeeld wennen aan het dragen van een tuigje. Ook kunt u de kat zijn naam leren herkennen, zodat hij naar u toe komt lopen als u roept.

Hoe kunt u een kat voorbereiden op het buitenleven?

Voordat u besluit uw kat kennis te laten maken met het buitenleven, is het raadzaam om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. De meest belangrijke zijn;

De kat laten chippen

Het zal binnenkort verplicht zijn in Nederland om uw kat te chippen. Een kat laten chippen kan vanaf een leeftijd van 9 weken bij de dierenarts. De chip bevat een uniek nummer waarmee een kat geïdentificeerd kan worden. Mocht uw kat zoekraken en iemand uw verdwaalde kat vinden, dan kan door de chip altijd achterhaald worden dat u de eigenaar bent. Zo worden u en uw geliefde kat snel weer met elkaar herenigd. Als aanvulling op het chippen kunt u de kat ook een halsbandje geven met een adreskokertje. Hier kunt u een naam, adres en telefoonnummer zetten, zodat een vinder direct contact met u op kan nemen bij nood.

Heeft uw kat alle belangrijke vaccinaties gekregen?

Met vaccinaties kunt u de kat én zijn omgeving beschermen. Katten worden standaard gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Dit is belangrijk voor zowel binnenkatten als katten die veel buiten komen.

Bescherm uw kat tegen parasieten

Het ontwormen van uw kat en het geven van een antivlo- en tekenmiddel is waarschijnlijk al een vast onderdeel van de verzorging van uw kat. Een kat die ook buiten komt, dient u vaker te behandelen met deze middelen dan een binnenkat. Houdt hier rekening mee en zorg dat uw kat een goede bescherming heeft tegen wormen, vlooien en teken. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Steriliseer of castreer de kat

Als baasje zit u ongetwijfeld niet te wachten op een ongepland nestje. De poes laten steriliseren voorkomt dit probleem. Wanneer u een kater heeft zult u uiteraard niet met onverwachte nestjes komen te zitten. Wel kunnen katers vaker weglopen als ze een krolse poes ruiken. Ook vechten ongecastreerde katers meer met andere katten. Een castratie of sterilisatie wordt meestal gedaan als katjes tussen de 6-9 maanden oud zijn. Uw dierenarts kan u hier het beste over adviseren.

Maak de tuin katvriendelijk en uitnodigend

Loop eens een rondje door uw tuin. Staan er nergens giftige planten en bestrijdingsmiddelen? Kan uw kat op plekjes kruipen die niet veilig zijn of waar u de kat niet wilt hebben? Katten zoeken graag krappe plekjes op. Het kan daarom raadzaam zijn om deze plekken af te bakenen, zodat de kat nergens klem kan komen te zitten. Ook liggen ze graag een dutje te doen in de zon. De kat kan genieten van leuke uitnodigende plekjes zoals een krabpaal, uitkijkpunt of een stukje tuin met (veilige) planten en kattengras. Hoe leuker de tuin, hoe minder de kat de behoefte voelt om ver van huis te gaan.

Kat voor het eerst naar buiten? 10 Tips van Brekz!

  1. Een kattentuigje gebruiken

    Vindt u het spannend om de kat voor het eerst naar buiten te laten? Of misschien heeft u geen tuin en is het daarom niet mogelijk om de kat eenvoudig naar buiten te laten. Dan kan het gebruiken van een kattentuigje een goede oplossing zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat uw kat al gewend is aan het dragen van een tuigje. Hiermee kunt u binnenshuis al oefenen. Als uw kat binnen ontspannen in een tuigje kan lopen, zal hij buiten ook geen stress door het tuigje ervaren.

  2. Loop met uw kat mee naar buiten

    Het kan voor uw kat een geruststelling zijn om de eerste keren samen naar buiten te gaan om de omgeving te verkennen. Is uw kat onzeker? Dan doet u er zeker goed aan om de eerste paar keer mee naar buiten te gaan. Zo kunt u de kat geruststellen en wat extra zelfvertrouwen geven. Zodra u ziet dat de kat rustig en ontspannen op onderzoek gaat, kunt u steeds iets meer afstand tussen u en de kat creëren en uiteindelijk naar binnen gaan.

  3. Laat de kat de eerste periode alleen overdag buiten

    Laat de kat de eerste periode zijn territorium ontdekken bij daglicht. Zo is het voor u makkelijker om uw kat in de gaten te houden en hoeft u de kat niet in het donker te zoeken. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat uw kat verder afgedwaald is tijdens een jachtpartij en daardoor wat langer van huis is.

  4. Kies voor rustige momenten buiten

    Woont u in een drukke omgeving of bijvoorbeeld langs een drukke weg? Laat uw kat dan niet tijdens de drukke spits naar buiten. De drukte vergroot de kans dat uw kat ergens van schrikt en hierdoor niet meer naar buiten durft of zich ergens zal gaan verstoppen. Ook onweer en het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw zijn momenten om uw kat binnen te houden.

  5. Buitenactiviteiten afstemmen op voermomenten

    Uw kat is waarschijnlijk gewend om binnen zijn eten te krijgen. Met een vol buikje zal de kat minder snel buiten afdwalen tijdens een jachtpartijtje. Uiteraard kan het ook zo zijn dat het nog geen etenstijd is. Als u de kat op vaste momenten voert, zal hij mogelijk sneller weer terug willen keren als het etenstijd is. Hierdoor hoeft u minder snel te vrezen dat hij uren weg blijft.

  6. Speel met de kat voordat hij naar buiten gaat

    Door te spelen is uw kat een gedeelte van de energie en spanning al kwijt vóór hij naar buiten gaat. Zo zal hij na zijn avontuurtje buitenshuis hoogstwaarschijnlijk eerder weer terugkeren voor een lekker dutje in zijn mandje.

  7. Roep de kat bij zijn naam

    Katten zijn erg goed in het leren herkennen van hun eigen naam. U kunt tijd besteden aan het aanleren van de naam en met regelmatige korte oefensessies leren dat hij beloond wordt met eten of lekkers als hij komt wanneer u roept. Ziet u de kat in de tuin lopen? Roep dan eens zijn naam. Als de kat komt kunt u bijvoorbeeld belonen met lekkere kattensnoepjes. Roep de kat niet alleen om hem daarna gelijk weer binnen te houden. Door af en toe alleen te roepen om de kat een traktatie te geven, blijft het voor de kat leuk om naar u toe te komen. Zodra u alleen roept om de kat vervolgens binnen te houden, is de kans groot dat hij in het vervolg minder enthousiast aan komt lopen. 

  8. Zorg dat de kat altijd weer naar binnen kan

    Als de kat telkens voor een dichte deur moet wachten om naar binnen te kunnen, dan kan dat een reden zijn om minder snel weer huiswaarts te keren. Zorg er daarom voor dat de kat altijd weer naar binnen kan. U kunt een raampje open laten staan of een kattenluik gebruiken.

  9. Raak niet in paniek als uw kat niet gelijk terugkomt

    Katten zullen over het algemeen altijd terugkomen naar hun mandje en bakje eten. Probeer dus niet in paniek te raken als de kat wat langer wegblijft dan normaal. Mogelijk ligt uw kat tijdens mooie dagen ergens lekker te dutten in het zonnetje. Voedsel met een sterke geur kan helpen de kat te lokken. Zorg er bij voorkeur altijd voor dat de kat wel zo snel mogelijk naar binnen kan, zodra hij voor de deur staat. Als de kat te lang moet wachten voor een dichte deur, dan zal hij mogelijk op zoek gaan naar een andere schuilplaats. Zeker op regenachtige dagen!

  10. Bouw het buiten zijn langzaam op

    Het is aan te raden om de buitenomgeving en de tijd dat de kat buiten kan zijn, steeds wat verder uit te breiden. Zodra u merkt dat de kat steeds weer terugkeert, kunt u met een vertrouwd gevoel en een gerust hart de kat steeds meer zijn gang laten gaan.

Gaat uw kat voor het eerst naar buiten?

U kunt alles wat u nodig heeft voor de dagelijkse avonturen van de kat eenvoudig online bestellen bij Brekz!


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.