Heeft mijn kat teken of vlooien?

U ziet uw kat regelmatig krabben en u besluit te kijken wat er gaande is. U duwt de vacht opzij en spot kleine beestjes die vliegensvlug weg proberen te lopen of te springen. Tevens ziet u een gek, donker "bultje" op de huid van uw kat. Geen paniek! Hier zullen we u uitleggen wat vlooien en teken zijn en hoe u ze het beste kunt bestrijden en weghouden van uw geliefde kat. 

Wat zijn teken en vlooien?

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die een groot probleem kunnen vormen voor zowel u als uw kat. Voor u is het vervelend omdat u een vlooienplaag in uw huis kunt krijgen en voor uw kat kan het naast de hevige jeuk ook een vlooienallergie creëren. Het probleem is dat u de vlooien vaak pas ziet als het te laat is. Het is dus van groot belang om te voorkomen dat uw huisdier vlooien krijgt. Ontdekt u toch vlooien bij uw kat? Maakt u zich geen zorgen. Wij bieden voldoende bestrijdingsmiddelen om zowel uw kat als uw huis te behandelen. Het is verstandig om uw kat regelmatig te controleren op vlooien met een vlooienkam. Om de kans op besmetting te verkleinen wordt het aangeraden om uw kat het hele jaar door preventief te behandelen met een goed anti vlooienmiddel. In de winter kunnen vlooien zich nog steeds binnenshuis voortplanten. Gaat u bijvoorbeeld op een heerlijke skivakantie en brengt u uw kat naar een pension? Dan raden wij u zeker aan om uw huisdier extra goed te beschermen tegen vlooien. 

Ook de teek is een vervelende parasiet die een groot probleem kan vormen voor de gezondheid van zowel u als uw huisdier. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme, Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose overbrengen. Veel mensen denken dat je enkel een tekenbeet kan oplopen in de natuur, maar uw kat kan tijdens zijn avontuurtje buiten een teek mee naar huis nemen, waarna de teek kan loskomen en op zoek kan gaan naar een nieuwe gastheer. 1 op de 5 teken is besmet met de ziekte van Lyme. Teken kunnen boven de 7 graden nog actief blijven! Heeft uw kat een teek opgelopen? Verwijder deze dan voorzichtig met een tekentang voor katten. 

Preventie, hoe voorkom ik dat mijn kat teken of vlooien krijgt?

U kunt uw huisdier behandelen met antivlooienmiddelen. Deze werken meestal ook tegen teken. Wanneer uw huisdier toch vlooien heeft, kunt u gebruik maken van een vlooienshampoo kat en vlooiendruppels. Let hierbij goed op dat u de vacht goed opzij duwt, zodat het middel op de huid terecht komt. De werking zal dan optimaal zijn. Het is belangrijk dat u ook de omgeving behandeld wanneer uw huisdier vlooien heeft. Vlooien kunnen zich namelijk schuil houden in en onder het tapijt, tussen de kussens van uw bank enzovoort. Wanneer u kiest voor een antivlooienhalsbandje, let er dan goed op dat het niet te losjes zit. Uw huisdier kan ergens aan blijven vasthaken en verstrikt raken! Uiteraard moet u er ook op letten dat het bandje niet te strak om de nek zit en gaat knellen. Wanneer u meerdere huisdieren heeft is het belangrijk dat alle dieren behandeld worden! Wanneer u slechts de besmette kat behandeld en de andere kat overslaat omdat deze niets lijkt te hebben, dan zullen de vlooien zich kunnen gaan verplaatsen naar uw andere huisdier. Overleg bij een heftige vlooienbesmetting altijd met uw dierenarts over de juiste aanpak en middelen. 

In onze kattenapotheek hebben we allerlei anti teken kat producten en anti vlooien kat producten die helpen om uw huisdier gezond te houden. Zo hebben we de tekentang kat, vlooienshampoo kat en bijvoorbeeld Advantage vlooiendruppels kat. Bent u op zoek naar een ander vlooienmiddel? Kijk dan in onze kattenapotheek.

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.