Een oudere hond of asielhond nemen

U heeft waarschijnlijk al het besluit genomen dat u graag een hond wilt. Maar daarmee is de keuze nog niet af. Naast de keuze voor het soort hond, kunt u ook kiezen of u een puppy wilt of een wat oudere hond uit het asiel. Waarom zou u een hond uit het asiel nemen? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor u op een rij.

Wat zijn de voordelen van een hond uit het asiel?

Een groot voordeel van het ophalen van een hond uit een asiel is het ruime aanbod. Of u nu een rashond zoekt of niet, een wat oudere hond of een puppy, voor iedereen zit er wel wat bij. Daarbij is de geschiedenis van de hond meestal bekend en is het gedrag geobserveerd. Medewerkers kunnen u vertellen waarom de hond in het asiel zit, waar hij van houdt en hoe hij zich gedraagt tegenover andere honden.

Een ander voordeel van een oudere asielhond kan zijn dat u er minder lang voor hoeft te zorgen. Stel dat u wel een hond wilt, maar dat u niet zeker weet of u wel een hondenleven lang (circa 15 jaar) voor wilt of kunt zorgen. In dat geval kunt u kiezen voor een wat oudere hond. Een oudere hond hoeft niet direct te betekenen dat deze ook minder actief is. Honden in het asiel zijn tevens onderzocht door een dierenarts en worden alleen ter adoptie aangeboden als ze gezond zijn.

Wat zijn de nadelen van een hond uit het asiel?

Een oudere hond uit het asiel kan een nadeel zijn als u juist zo lang mogelijk van uw hond wilt genieten. Als u graag een speelse pup wilt die u zelf moet opvoeden, dan kunt u beter niet voor een hond uit het asiel kiezen.

Een ander belangrijk nadeel kan zijn dat een asielhond kan lijden aan gedragsproblemen. Het vooroordeel dat asielhonden vaak valse honden zijn, klopt overigens lang niet altijd. Honden kunnen om verschillende redenen in het asiel terechtkomen, bijvoorbeeld vanwege een allergie of doordat hun baas overlijdt of gaat scheiden. Het kan zijn dat een hond bijvoorbeeld niet of niet lang alleen kan zijn. Wanneer hij dan alleen is, kan hij langdurig blaffen en huilen of ander ongewenst gedrag vertonen. Agressie kan ook een gedragsprobleem zijn. Als een hond zich onzeker of bedreigd voelt, kan hij bijvoorbeeld gaan bijten. Het is altijd verstandig om bij het asiel te vragen naar het verleden van de hond en zijn gedrag.

Gewenning in uw huis

Uw pas geadopteerde asielhond en u moeten elkaar natuurlijk leren kennen. Even goed moet uw hond ook wennen aan een nieuwe omgeving, uw huis. Het is belangrijk om u te realiseren dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en dat dit stress kan veroorzaken. Hij zal de eerste dagen waarschijnlijk heel lief zijn en u overal achterna lopen. Dit doet hij omdat hij op zoek is naar vastigheid. Het is een goed idee om de hond eerst in één ruimte te laten en niet direct door heel het huis te laten lopen. Daarnaast is rust heel belangrijk. Loop niet direct grote rondes buiten met de hond en laat niet meteen allerlei vrienden en familie op visite komen om uw nieuwe hond te bewonderen. Het is ook belangrijk om de hond één vaste plek in huis te geven, bij voorkeur natuurlijk zijn mand. Laat hem niet overal in de kamer liggen of in bed, want dan bestaat de kans dat hij dat als zijn terrein gaat beschouwen en dit later moeilijk af te leren is. Het is heel belangrijk om meteen vanaf het begin duidelijke regels te hanteren. U moet uw hond al in de eerste week duidelijk maken wie de baas is in huis. Bij fouten kunt u uw hond corrigeren door hem bijvoorbeeld apart te zetten. Blaffen en grommen moet u niet accepteren.

Benodigdheden asielhond

Als u heeft besloten om een asielhond te adopteren, komt daar natuurlijk veel meer bij kijken. U heeft natuurlijk ook hondenspullen nodig voor de verzorging van uw nieuwe huisgenoot. Denk daarbij aan een mand, voer, een drinkbak, halsband, een riem en speelgoed. Voor al deze spullen bent u bij Brekz aan het juiste adres. In ons assortiment vindt u een grote diversiteit aan hondenbenodigdheden.

Voer voor uw asielhond

Afhankelijk van de leeftijd van uw hond moet u ook het voer daarop afstemmen. Een oudere hond heeft namelijk andere behoeften dan een jonge pup. Tevens dient u rekening te houden met het ras van uw hond, eventuele allergieën en of uw hond gesteriliseerd is of niet. Met meer dan 15 verschillende hondenvoermerken heeft Brekz voor elke hond wat wils. Een compleet overzicht van ons aanbod hondenvoer vindt u hier.

Een hond wordt gemiddeld rond de 7 of 8 jaar een senior hond genoemd. Wat het effect daarvan is op zijn gezondheid kan sterk verschillen per hond en per ras. Het is daarom verstandig u goed te laten informeren door de dierenarts over de gezondheid van uw hond. Zodra uw asielhond verschijnselen van ouderdom gaat vertonen is het raadzaam om over te stappen naar senior hondenvoer. Dit hondenvoer bevat vaak minder calorieën en een specifieke samenstelling van nutriënten die de ouder wordende hond optimaal ondersteunen. Ons complete aanbod van senior hondenvoer vindt u hier.

Overige benodigdheden

Brekz biedt een grote diversiteit aan voordelig geprijsde benodigdheden. Bij al deze spullen heeft u een ruime keuze uit merk, soort, kleur en maat. Een compleet overzicht van ons aanbod riemen, halsbanden, manden, benches, speelgoed en nog veel meer vindt u hier.

            

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.