hond

Kan mijn hond het Coronavirus krijgen?

Het Coronavirus of Covid-19 houdt heel de wereld in zijn greep. Het is begrijpelijk dat u zich daardoor ook automatisch zorgen maakt om uw trouwe viervoeter. In dit stuk beantwoorden we meerdere vragen waar huisdierbezitters mee stoeien.
       

1. Kan ik besmet raken door mijn hond?

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft aangegeven dat het nauwelijks voor komt dat er verspreiding plaatsvindt van huisdieren op mensen. Begin maart 2020 constateerde het RIVM dat het virus in Nederland alleen nog van mens tot mens werd overgedragen. De diersoorten die een rol hebben gepeeld bij het ontstaan van het virus komen gelukkig niet voor in ons land. Niettemin is de kans er dat u besmet kan raken door een huisdier niet helemaal weg.

Veterinair microbioloog Els Broens van de Universiteit Utrecht zegt hierover: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.’

Om verspreiding te voorkomen kunt u zich houden aan de volgende regels:

Bent u niet besmet. Houd dan uw huisdier(en) uit de buurt van mensen die positief op het virus getest zijn of huisdieren van die personen.

Bent u besmet. Houd dan uw huisdier zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein om eventuele verspreiding te beperken. Maar probeer 1,5 meter afstand van uw huisdier te houden.
         

2. Kan mijn hond besmet raken door het coronavirus?

Inmiddels zijn er drie katten en een hond in Nederland besmet geraakt. Waarschijnlijk zijn er in Nederland meer huisdieren besmet geraakt. “Maar als de dieren echt heel gevoelig waren, waren er al vaker meldingen gedaan. Het zou ook kunnen dat katten geïnfecteerd worden, maar weinig ziekte vertonen.” zegt hoogleraar van der Poel, gespecialiseerd in virusoverdracht tussen mens en dier.

Begin maart 2020 zijn er berichten geweest dat een hond in China geïnfecteerd zou zijn geraakt met het Coronavirus. Een keeshond was getest op het virus omdat zijn baasje besmet was. Er bleken lage concentraties van het virus in de neus en bek van de viervoeter te zitten. Volgens de Hong Kong's afdeling Agricultuur, visserij en conservatie (AFCD) is het nog te vroeg om harde conclusies te kunnen trekken. Het dier vertoonde verder geen symptomen en er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat een dier het virus vervolgens ook weer kan overdragen op de mens. U hoeft uw uw hondje nog geen gezichtsmasker te laten dragen. Daarnaast kunt u nog lekker uw hondje uitlaten en met andere honden in contact laten komen (mits u weet dat die eigenaren niet besmet zijn). Wel adviseren wij om altijd uw handen uitvoerig te wassen vóór en na contact met uw huisdier.

Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met iemand die besmet is met het Coronavirus, neem dan wel contact op met uw dierenarts. Als u met uw huisdier naar uw dierenarts of een dierenkliniek gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met het Coronavirus. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie.

          

3. Wat kan ik doen met wat ik nu weet?

Blijf geïnformeerd, kalm en geniet van de quality time met uw familie en/of huisdieren. Vooral honden kunnen een grote rol spelen bij het comfortabel maken van uw thuissituatie. Vooral nu zijn honden een bron van liefde, comfort en kameraadschap. Is uw hondenvoer op en u bent bang om naar de winkel te gaan? Geen probleem, bij Brekz leveren we hondenvoer tot aan uw voordeur. Klik hier voor al uw favoriete hondenvoer merken.

                      

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.