Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Past een kat bij mij?

Overweegt u om een kitten in huis te nemen? Wij informeren u graag over alles wat er bij komt kijken. Katten zijn populaire huisdieren. Ze zijn relatief makkelijk te houden en daarom voor veel huishoudens geschikt als huisdier. Echter is het van groot belang dat u goed nadenkt of een kat écht bij u past. Bij het houden van een kat komt tijd, aandacht en geld kijken. Ook is het belangrijk dat u beseft dat katten 20 jaar oud kunnen worden. Het is dus belangrijk om te overwegen of u zo lang voor de kat kunt zorgen. Ook veranderingen in uw gezinssamenstelling en eventuele verhuizingen moet u meenemen in uw besluit om een kat aan te schaffen. Dit soort veranderingen kunnen veel stress en gedragsproblemen veroorzaken. Zeker wanneer de kat nog moet wennen aan u en zijn nieuwe omgeving. 

Zoekt u een binnen- of buitenkat? 

Heeft u de voorkeur voor een binnen- of buitenkat? Wanneer u bijvoorbeeld op een woonboerderij woont, dan zoekt u waarschijnlijk een buitenkat die ervoor zorgt dat de muizen op afstand blijven. Woont u in een appartementencomplex op de vierde verdieping? Dan past een binnenkat, die u gezelschap kan houden, beter bij u. U moet zich realiseren dat niet iedere kat aanhankelijk is en van knuffelen houdt en dat niet iedere kat geschikt is als muizenvanger. Ook zijn sommige katten simpelweg niet geschikt als binnenkat. Wanneer u er voor kiest om de kat binnen te houden, is het belangrijk dat u zorgt voor voldoende prikkels. Katten kunnen gedragsproblemen ontwikkelen wanneer zij zich vervelen of last hebben van stress (wanneer zij niet hun natuurlijke gedrag kunnen uiten). U kunt bijvoorbeeld een klim- en krabmeubel en diverse soorten kattenspeeltjes kopen, zodat de kat ook binnenshuis voldoende mogelijkheden heeft om zijn natuurlijke gedrag te stimuleren.

Belangrijke aandachtspunten voordat u een kat aanschaft

Het is aan te raden om van te voren goed uit te zoeken welk ras u aanspreekt en of het bijbehorende karakter bij u en uw woonsituatie past. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om een Bengaal in een flatje of appartement te houden. Daarnaast adviseren de meeste fokkers om een Bengaal niet alleen te houden. Deze actievelingen hebben zeer veel beweging nodig en zijn tevens geen schootkatten (uitzonderingen daargelaten). In dit geval zou de rustige en huiselijke Perzische Langhaar bijvoorbeeld een betere keuze zijn. Wanneer u zich goed heeft verdiept in welk kattenras het beste bij u past, kunt u gaan zoeken naar een goede fokker. Door een kitten aan te schaffen die van een goede, betrouwbare fokker afkomt, verkleint u de kans dat het diertje gezondheidsproblemen heeft. Ook zal een goede fokker u voorzien van alle belangrijke tips en adviezen om uw nieuwe maatje alles te bieden wat hij nodig heeft. Wanneer u de aanschaf via een goede fokker doet, kunt u er zeker van zijn dat uw kitten alle belangrijke vaccinaties en voedingen heeft gehad en dat het beestje de eerste weken van zijn leven in de best mogelijke omstandigheden heeft doorgebracht voor een goede, gezonde start. 

Gezondheidszorg gedurende het eerste levensjaar

Vaccinaties

Een vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen. Kittens worden meestal op de leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd. De vaccinaties kunnen door bepaalde factoren ook naar een eerder of later moment worden verplaatst. 3 weken na de eerste vaccinatie dient een kitten nogmaals ingeënt te worden. Het is goed om te weten dat het ontwormen van de kat 2 weken voor de vaccinatie een betere immuniteitsopbouw geeft. Worminfecties hebben een remmende invloed op het immuunsysteem, waardoor de opbouw van immuniteit na het vaccineren gedeeltelijk wordt geremd. Hierdoor wordt het aanbevolen om 2 weken voor de vaccinatie de kat te ontwormen. Op een volwassen leeftijd dienen katten jaarlijks te worden geënt.

Ontwormen

Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd al regelmatig te ontwormen, omdat iedere kitten besmet raakt met een worminfectie door het drinken van moedermelk. Vanaf 3 weken tot 9 weken oud wordt het aangeraden om iedere 2 weken te ontwormen met een ontwormingsmiddel speciaal voor kittens. 

Vlooien bestrijden

Vanaf 8 weken oud kunt u met speciale vlooiendruppels voor kittens uw huisdiertje ook behandelen tegen vlooien. Het is verstandig om uw kitten ook direct te onwormen wanneer er vlooien ontdekt zijn. Vlooien kunnen namelijk dragers zijn van wormen.

Welke voeding heeft mijn kitten nodig?

Kittens maken een snelle groei door en hebben licht verteerbare en energierijke voeding nodig om die groei zonder problemen te doorlopen. Een hoogwaardige kitten voeding is dus van groot belang. Een kitten heeft per kilo lichaamsgewicht wel twee tot drie keer meer energie nodig dan een volwassen kat. Ook de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem vraagt om speciale kittenvoeding. Kittens doorlopen twee groeiperiodes: van 1 - 4 en van 4 - 12 maanden. Het is belangrijk dat u de voeding aanpast aan de behoefte van uw kat. Er zijn diverse voedingen voor kittens beschikbaar die passen bij de desbetreffende fase. Ook voor volwassen katten is het belangrijk om een voeding te geven die bij de leeftijd van het dier past. Vanaf 1 jaar oud geeft u uw kat een Adult voeding.
Voor katten boven de 7 jaar oud is er de senioren voeding. Voor katten die enkel binnenshuis leven is er bijvoorbeeld een Indoor voeding, met een aangepaste energiegehalte. Zelfs voor katten met bepaalde aandoeningen zijn er speciale dieetvoedingen. 

Bent u na het lezen van deze pagina nog steeds overtuigd dat een huisdier bij uw situatie past? Dan raden wij u zeker aan een kitten te nemen. Wilt u geen kitten kopen, maar een volwassen kat? Overweeg dan eens om naar een dierenasiel te gaan. Hier zitten volwassen katten om allerlei uiteenlopende redenen, die dolgraag een nieuwe kans zouden willen krijgen op een liefdevol thuis!
Voor alles wat u nodig heeft voor de aanschaf van uw geliefde nieuwe huisdier kunt u kijken in onze kattenwebshop. Wij bieden een breed assortiment aan kattenspeeltjes, kattenvoedingen, belangrijke toebehoren zoals krabmeubels, mandjes, kattenbakken en vele soorten aanvullende supplementen ter ondersteuning van de gezondheid.

Kijk eens op onze kittenpagina voor de diverse voedingen die wij bieden voor opgroeiende kittens. Voor onze ontwormingsmiddelen kunt u kijken in onze kattenapotheek

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat.