Is mijn kat ziek?

Gedraagt uw kat zich ineens anders dan normaal? Eet hij minder of lijkt hij meer lusteloos te zijn? Alhoewel iedere zieke kat andere symptomen kan hebben wanneer er iets gaande is, weet u zelf het beste wanneer uw kat mogelijk iets mankeert. Hieronder beschrijven we de algemene signalen, zodat het iets makkelijker voor u wordt om een zieke kat te herkennen. Ook wanneer uw kat geen tot weinig van onderstaande signalen vertoont, raden we u aan om uw dierenarts te raadplegen wanneer uw kat zich anders lijkt te gedragen en u aan het twijfelen bent of er iets mis is. Een kat kan zich om verschillende redenen anders gedragen. Zo kan een kat ziek worden na een inenting. Dit hoeft niet alarmerend te zijn en gaat meestal naar een paar dagen vanzelf weer over.
Bekijk hieronder de veelvoorkomende algemene signalen.

Een zieke kat herkennen, veelvoorkomende algemene signalen

1. Verandering in gedrag
Wanneer u een verandering opmerkt in de manier waarop uw kat met u of andere huisdieren omgaat, kan het zijn dat uw kat pijn heeft of zich niet goed voelt. Uw kat laat zich bijvoorbeeld niet meer graag aanraken of komt juist ineens heel erg vaak om aandacht vragen. Uw kat kan bijvoorbeeld ook ineens defensief worden, oftewel ruzie zoeken met andere huisdieren. Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat. 

2. Verandering in het eet- en drinkpatroon
Het kan zijn dat uw kat minder gaat eten en drinken. In sommige gevallen kan het zijn dat uw kat juist veel meer gaat drinken. Let er goed op wanneer u opmerkt dat dit gedrag anders is bij uw kat. Dit kan duiden op een ziekte. Wanneer uw huisdier bijvoorbeeld last van het gebit heeft, kan het zijn dat hij minder eet of duidelijk meer moeite heeft met kauwen. Sommige katten kunnen ook plotseling veel gaan braken. Dit kan gebeuren kort nadat uw kat gegeten heeft of zonder dat uw kat iets binnen heeft gekregen. Het uitbraken van haarballen hoeft niet alarmerend te zijn, maar wanneer uw kat veelvuldig braakt is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer uw kat langer dan 24 uur weigert te eten en/of drinken, raadpleeg dan uw dierenarts. 

3. Veranderingen in activiteit
Als de kat plotseling of geleidelijk aan veel minder actief wordt, dan kan er iets aan de hand zijn. Wanneer uw kat ouder wordt kan het diertje vanzelfsprekend wat rustiger worden, echter kan het in sommige gevallen dus ook een teken zijn dat uw huisdier ziek is. Zeker wanneer uw kat nog relatief jong is en plotseling sloom wordt of erg veel slaapt, dan is het raadzaam om uw huisdier de komende tijd iets beter te observeren. Probeer er eens op te letten of uw kat bijvoorbeeld anders loopt. Lijkt de kat stijver? Heeft hij moeite om de trap op te lopen of in de vensterbank te springen? Mogelijk heeft uw huisdier pijnlijke spieren of gewrichten. 

4. Veranderingen in het slaappatroon
Wanneer het slaappatroon en/of de houding tijdens het slapen verandert, kan dit wijzen op bijvoorbeeld pijn. Slaapt uw kat veel meer dan normaal of lijkt hij juist onrustiger en veel minder te slapen? Dan is het mogelijk dat er iets aan de hand is. 

5. Het gedrag op de kattenbak
Wanneer uw kat niet meer in de kattenbak poept of plast, kan dit wijzen op een bepaald ongemak. Het is verstandig om dit gedrag niet te negeren. Ook wanneer uw kat dit slechts één keer gedaan heeft is het aan te raden om uw kat iets beter in de gaten te houden. Tevens is verandering van de ontlasting of moeite met plassen een indicatie dat uw huisdier niet in orde is. Wanneer uw kat last heeft van hevige diarree en dit 48 uur aanhoudt, raadpleeg dan uw dierenarts en neem bij voorkeur een monster van de verse ontlasting mee. Bij overmatig plassen en drinken kan er sprake zijn van diabetes en andere ziektes. 

6. Plotseling gewichtsverlies
Alhoewel het bij katten die ouder worden normaal is om vaak iets magerder te worden, kan gewichtsverlies een reden zijn om uw kat te laten onderzoeken. Verschillende ziekten uiten zich in het beginstadia in gewichtsverlies. Wanneer uw kat over een periode van 2 weken geleidelijk aan afvalt, dan is het van groot belang dat u zo snel mogelijk uw dierenarts om advies vraagt.

7. Veranderingen in het verzorgen van de vacht
Huidschilfers en overmatig likken van de vacht kan een gevolg zijn van een huidirritatie door bijvoorbeeld een allergie of vlooien. Het verzorgen van de vacht is voor katten erg belangrijk en ontspannend. Een kat die de vacht minder goed verzorgt, kan ergens last van hebben. Ook wanneer uw kat veel in de vacht bijt of krabt is het verstandig om de vacht en huid nader te onderzoeken.

8. Een slechte adem
Een slechte adem bij de kat kan wijzen op een aandoening of ontsteking in de bek. Ook een zieke kat met bijvoorbeeld nierfalen gaat uit de bek ruiken. U kunt rood of gezwollen tandvlees zien wat kan wijzen op een tandvleesontsteking.

Wanneer moet u ingrijpen?

Wanneer u opmerkt dat uw kat zich anders begint te gedragen en dit gedrag enige tijd blijft aanhouden, vraag dan altijd uw dierenarts om advies. Uiteraard is de wachttijd afhankelijk van de ernst van de klachten. U kent uw eigen kat zelf het beste en u weet het beste wanneer u zich zorgen moet gaan maken om de gezondheid van uw kat. Het is altijd raadzaam om niet te lang te wachten. Klachten als lopende ogen en loopneuzen, niezen, kortademigheid, zware ademhaling, griepachtige symptomen kunnen wijzen op een onderliggende ziekte. Ook al lijken klachten soms niet ernstig te zijn, in sommige gevallen is het beter om er zo snel mogelijk bij te zijn om een slechtere situatie te voorkomen. 

Wat kunt u zelf doen wanneer uw kat ziek is?

Uiteraard kan uw kat ook een onschuldige verkoudheid oplopen, waarbij u niet direct naar de dierenarts hoeft.
In onze kattenapotheek hebben we diverse supplementen voor diverse soorten kwaaltjes. Zo kunt u bijvoorbeeld aanvullende diervoeders kopen ter ondersteuning van de weerstand, huid en vacht, nieren, urinewegproblemen, overgewicht en gewrichten.  

                                        

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.