Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Hoe moet ik de vacht van mijn kat verzorgen?

Vachtverzorging voor uw kat is ontzettend belangrijk. De gezondheid van de vacht wordt ook wel de spiegel van de gezondheid van uw huisdier genoemd. U wilt natuurlijk dat uw kat een gezonde en zijdezachte vacht heeft! Door de vacht van uw kat goed te monitoren houdt u ook zijn/haar gezondheid in de gaten.

De meeste katten verharen het hele jaar door. Zelf poetsen ze zich dagelijks om een deel van de dode haren weg te halen. Ook is de kattentong goed in staat om vuil te verwijderen uit de vacht. Toch kan uw kat wat ondersteuning van zijn baasje gebruiken bij zijn vachtverzorging. De manier waarop u de vacht van uw kat moet verzorgen is afhankelijk van zijn vachttype. Hieronder leest u de belangrijkste informatie die u kan helpen om uw huiskamertijger een gezonde, glanzende vacht te geven. Bij Brekz hebben we een uitgebreid assortiment voor de vachtverzorging van uw lieve kat. 

Soorten vachten

Katten kunnen een kortharige of (half) langharige vacht hebben. Een kortharige kat heeft minder vachtverzorging nodig dat een kat met langer haar. Toch kunnen beide katten last krijgen van klitten. Daarom is het belangrijk hun vacht regelmatig te verzorgen. 

Kortharig

Katten met kort haar hoeven niet vaker dan een- of tweemaal per week gekamd te worden. Het is echter toch verstandig om dit vaker te doen zodat uw kat gewend raakt en blijft aan de vachtverzorging. Voorbeelden van katten met kort haar zijn de Europese Korthaar en de Britse Korthaar. Voor kortharige katten is een borstel met korte gebogen tanden ideaal, zoals deze Slickerborstel voor de kat. Gebruik daarna een borstel van natuurhaar om de vacht mooi te laten glazen, zoals deze zachte borstel met varkenshaar.

(Half)Langharig

Vaak hebben langharige katten veel onderwol. Dit is het zachte pluizige haar dat u in de vacht ziet en kan voelen. Deze katten zijn zelf niet altijd even goed in staat om hun vachtverzorging bij te houden, met klit en viltvorming tot gevolg. Daarom hebben katten met lang haar meer hulp nodig met het onderhouden van hun vacht. Voorbeelden van kattenrassen met enorm veel haar zijn de Maine Coon, de Pers en de Noorse Boskat. Voor langharige katten is een borstel met lange afgeronde tanden ideaal, zoals deze Slickerborstel.

Verzorging

Door de vacht van uw kat te verzorgen maakt u zijn leven aangenamer en bovendien draagt het bij aan uw band samen. Het regelmatig verzorgen van de vacht vermindert huidirritatie, zorgt dat de natuurlijke oliën door de vacht worden verspreid en kunt u de gezondheid van uw kat in de gaten houden. Er zijn verschillende vormen van vachtverzorging, die hieronder beschreven worden.

Borstelen

Het belangrijkste onderdeel van de vachtverzorging is het regelmatig borstelen van uw kat. Doordat de kat niet altijd in staat is om alle dode haren weg te halen, kunnen er gemakkelijk dekharen blijven hangen in de ondervacht. Op den duur kan dit nare jeuk en klitten veroorzaken. Daarnaast kan je kat haarballen krijgen door het oplikken van te veel haar. Regelmatig borstelen helpt deze narigheden te voorkomen. 

Hoe vaak u de vacht van uw kat moet borstelen, hangt af van de lengte van zijn haren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden aangezien te vaak borstelen van uw kat ook niet goed is. Hiermee stimuleert u juist het verlies van haren. Daarom gelden de volgende richtlijnen in perioden buiten de rui: 

  • Borstel kortharige katten 1x per week.
  • Borstel halflangharige katten 2x per week.
  • Controleer langharige katten dagelijks. Indien nodig dagelijks borstelen.

Wanneer katten in de rui komen, verwisselen ze hun zomervacht voor de wintervacht, of juist andersom. In deze periodes verhaart uw kat meer dan normaal, en vanzelfsprekend is dan een intensievere vachtverzorging nodig.  Gebruik bij voorkeur geen kunststofborstel omdat deze statisch geladen kan zijn en schokjes kan veroorzaken. 

Voordat u een borstelsessie begint met uw kat is het belangrijk dat jullie beiden op jullie gemak zijn. Uw kat zal aanvoelen wanneer u gespannen bent en dit overnemen. Het belangrijkste is dat uw kat niet geïrriteerd raakt. Wanneer het erop lijkt dat uw kat het niet plezierig vindt, herpak de sessie dan op een ander moment. 

Wassen 

Vaak is het wassen van uw kat niet nodig. Katten wassen zichzelf dagelijks met hun tong. Maar soms kan uw kat de ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer uw kat door iets stinkends gelopen is, uw kat kan zichzelf niet kan wassen door een blessure,  of uw kat heeft last van een huidaandoening. Het wassen en drogen van de vacht van uw kat kan een aantal grote voordelen hebben. Uw kat houdt er een glanzende schone en luchtige vacht aan over, die makkelijk doorkambaar is en waarbij overtollig vet en huidschilfers zijn verwijderd. Doordat tijdens het wassen veel haren loskomen zal u daarna minder last hebben van verharing bij uw kat.

Gebruik lauwwarm water en een klein beetje shampoo speciaal voor katten. Zorg ervoor dat uw kat niet onderkoeld kan raken, door de ruimte waarin u de kat wast te verwarmen.  Breng een klein beetje shampoo aan en zorg dat dit niet in de ogen of oren van uw kat komt. wrijf uw kat zachtjes in met de shampoo. Zo hebben we bij Brekz bijvoorbeeld Beau Beau Kattenshampoo, dat wetenschappelijk getest is en zeer effectief is. Spoel de shampoo dan voorzichtig uit met warm, maar niet heet, water. Maak het uzelf makkelijk door een handdoek klaar te hebben, om direct na het wassen uw kat mee droog te wrijven. 

Wanneer uw kat last heeft van een huidziekte zijn hier vaak speciaal beste shampoo's voor. Ook zijn er speciale shampoos voor uw kat of kittens wanneer deze geen huidziekte heeft, maar die perfect past bij het vachttype van uw huistijger. Gebruik nooit shampoo voor mensen of shampoos met agressieve chemische producten of parfums. Op onze overzichtspagina vind u alle shampoo's die geschikt zijn voor uw lieve kat.

Trimsalon

Wist u dat de trimsalon niet alleen voor honden, maar ook voor katten kan zijn? Wanneer uw kat absoluut niet houdt van een borstelbeurt, of het vertikt om nat gemaakt te worden, kan een trimsalon uitkomst bieden. Ook wanneer uw kat vachtproblemen heeft, zoals klitten en vilt, kan een trimsalon een oplossing zijn voor u! Bij de trimsalon wordt u door een ervaren trimster geholpen die u ook meteen kan adviseren over de perfecte vachtverzorging van uw maatje. 

                                                 

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.