Hoe moet ik de oren van mijn hond schoonmaken?

Misschien vraagt u zich af of het nodig is om de oren van uw hond schoon te maken. Of het kan zijn dat u merkt dat uw hond oorproblemen heeft, maar niet weet hoe u uw hond kunt helpen. Oorproblemen bij honden kunnen vele oorzaken hebben. Een bekend symptoom is dat honden bij een oorprobleem vaak aan hun oren krabben. Door het krabben kunnen extra irritaties ontstaan.

Een veel voorkomende oorzaak voor oorproblemen bij een hond is een overmaat aan oorsmeer. Te veel oorsmeer kan leiden tot infecties. Vroeger, toen honden nog in het wild leefden, was oorsmeer geen probleem doordat bij de meeste rassen de oren kaarsrecht omhoog stonden. Door het fokken en ontstaan van verschillende en nieuwe hondenrassen staan lang niet alle hondenoren recht omhoog. Hondenoren kunnen hangen, lang of kort zijn. Bij de honden met korte, lange of hangende oren is de kans op oorproblemen groter. Om dat te voorkomen is het schoonmaken van de oren van de hond van belang.

Andere minder voorkomende oorzaken van oorproblemen hond is bijvoorbeeld dat er een voorwerp in het oor kan zitten of erger nog een tumor. Wanneer u vermoedt dat dit bij uw hond het geval is, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Oorsmeer hond

Voor het schoonmaken van oorsmeer bij uw hond is het verstandig om neutrale middelen te gebruiken om irritaties te voorkomen. Zo is een wattenstaafje gebruiken niet aan te raden, omdat dat de aanmaak van oorsmeer juist kan stimuleren. Een droge doek gebruiken is voldoende. Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dat niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen. Ook zijn er speciale producten verkrijgbaar die het schoonmaken van hondenoren vergemakkelijken.  Bij Brekz vindt u verschillende oorreinigers zoals bijvoorbeeld Clean Ear Oorreiniger, dat helpt bij het losweken van vuil en oorsmeer.

Oorhaar honden

Te veel oorhaar kan een oorontsteking veroorzaken. Daar wordt geen enkele hond of baasje blij van. Vermoedt u dat uw hond te veel beharing in zijn oor heeft? Pak dan een kleine schaar en knip zorgvuldig het haar bij. Dit is een precies werkje, dat voorzichtig moet gebeuren, want u wilt de oren natuurlijk niet per ongeluk beschadigen. U kunt dit taakje ook overlaten aan de deskundigen zoals een hondentrimmer. In de hondentrimsalon staan ze graag voor u klaar.

Oormijt hond

Een oormijt is een klein, grijs-wit diertje die leeft in de gehoorgang van uw hond. Het veroorzaakt jeuk en irritatie aan de oren. Als uw hond hier last van heeft, zal hij veel krabben aan zijn oren en/of met zijn kop schudden. Een vrouwelijke oormijt legt vijftien tot twintig eitjes, die na ongeveer drie weken uitkomen. Het speeksel van de mijt veroorzaakt irritatie in de gehoorgang, waardoor er meer oorsmeer wordt geproduceerd door de talgklieren. Bacteriën kunnen zich hierdoor goed vermenigvuldigen. Er ontstaat naast oormijt dan ook vaak een secundaire ontsteking. Een oormijtinfectie moet altijd behandeld worden. Een dierenarts moet in het oor van de hond kijken met een otoscoop en beoordelen of er sprake is van schade aan het trommelvlies of een eventuele (bacteriële) ontsteking van de gehoorgang. 

Oren hond verzorgen

Neem regelmatig even de tijd om de oren van uw hond te inspecteren. Ook wanneer daar verder geen aanleiding, zoals krabben of doofheid voor is. Check of er niet teveel oorsmeer is of te veel oorhaar. Controleer ook of de oren een andere kleur hebben dan normaal of dat ze een aparte geur afgeven. Dit kunnen tekenen zijn dat er iets mis is.

Wat u zeker niet moet doen

Gebruik geen wattenstaafje of ongeschikte middelen om de oren van uw hond schoon te maken. Dit kan alleen maar meer schade aanrichten terwijl uw juist het goede probeert te doen voor uw viervoeter. De oren van uw hond schoonmaken is een delicaat proces. Voor het verwijderen van oorhaar is het niet raadzaam om de haren uit de oren te plukken. Onderzoek heeft aangetoond dat dit zowel pijnlijk is, als averechts werkt.

Verzorgingsproducten oren hond

Bij Brekz vindt u een ruim assortiment producten ter verzorging van de oren van uw hond. Deze kunt u eenvoudig, goedkoop en snel online bestellen en heeft u dan doorgaans binnen 2 werkdagen in huis!

                                     

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.