Heeft mijn pup een puppyvoeding nodig?

Natuurlijk wilt u uw puppy tijdens het opgroeien alle aandacht en liefde geven en hem goed verzorgen. Wist u dat het ook van belang is dat u uw pup hondenvoer geeft dat is aangepast aan de behoefte van een jong opgroeiend dier? Een puppy heeft een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. 

Wat hebben pups nodig?

Na de geboorte moeten het immuunsysteem en het spijsverteringsstelsel van een pup zich nog verder ontwikkelen. De hersenen zijn ook nog niet volgroeid en ook de spieren en botten moeten nog sterker worden. Om de groei te ondersteunen, is het belangrijk dat de samenstelling van de voedingsstoffen is aangepast aan deze behoeften. 

De vier groeifases van de pup

Vanaf hun geboorte gaan puppy’s door vier groeifases heen. 

1e fase: van geboorte tot 3 weken oud

In de eerste drie weken krijgt een pup alle benodigde voedingsstoffen binnen via de moedermelk. Soms kan een puppy niet voldoende bij de moeder drinken. Het is dan belangrijk dat hij bijgevoed wordt met een melkformule die lijkt op moedermelk. Moedermelk bevat namelijk geen lactose en geen zetmeel.

2e fase: 4 weken tot 4,5 maanden

In de tweede fase nemen de antistoffen die de pup via de moedermelk heeft gekregen langzaam af. In deze fase kan een ‘immuniteitsgat’ ontstaan waarin ziekteverwekkers hun slag kunnen slaan. Het is daarom belangrijk dat de afweer van uw pup optimale ondersteuning krijgt door de juiste voeding te geven. 

3e fase: 4,5 maanden tot 6 maanden

In de derde fase wisselen de melktanden van de pup en komt het volwassen gebit door. Het is ook de periode dat de botten worden versterkt. Uw pup heeft nu behoefte aan een uitgebalanceerd gehalte aan calcium en fosfor om dit proces te ondersteunen. 

4e fase: 6 maanden tot volwassen hond

In de vierde en laatste fase ontwikkelt uw pup zich tot een volwassen hond. Hij is al flink gegroeid, maar de ontwikkeling gaat nog door. Uw jonge hond heeft nog steeds behoefte aan een specifieke voeding voor de opgroeiende hond. De duur van de groeifase is afhankelijk van het hondenras. Bij grotere honden duurt het namelijk langer voordat ze volgroeid zijn dan bij kleine honden. In het algemeen kunnen we stellen dat: 

  • Kleine honden volgroeid zijn met 8-10 maanden.
  • Medium honden volgroeid zijn met 12-15 maanden.
  • Grote honden volgroeid zijn met 15-18 maanden.
  • Giant honden volgroeid zijn met 18-24 maanden.

Belangrijkste voedingsstoffen voor puppy’s

Omega 3-vetzuren (DHA): ondersteunen de ontwikkeling van de hersenen.  
Antioxidanten, vitamine C en E: ondersteunen de ontwikkeling van het immuunsysteem. 
Licht verteerbare eiwitten en prebiotica: ondersteunen de ontwikkeling van het spijsverteringstelsel. 
Eiwitten: spelen een vitale rol in de ontwikkeling door de vorming en vernieuwing van weefsel, spieren en het skelet te stimuleren.

Rasspecifiek en algemeen puppyvoer (natvoer + droogvoer)

Om de juiste voeding voor uw opgroeiende hond te bepalen, is het ook belangrijk dat het voer bij het hondenras of in ieder geval bij het formaat van uw hond past. Kleine hondjes hebben kleine kaken en hebben daarom een kleiner brokje nodig dan grote honden. tevens kunt u droogvoer en natvoer perfect met elkaar combineren.

Met het geven van een passende puppyvoeding, geeft u uw puppy de beste start voor een gezond leven. Voor kleine honden kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de smakelijke brokjes van Royal Canin Mini Puppy en Royal Canin Mini Puppy natvoer. Geef dit aan hondjes die niet zwaarder dan 10 kilo worden als ze volwassen zijn. Een kleine hond is sneller volgroeid, waardoor deze hondenvoeding geschikt is voor puppy’s van 2 tot 10 maanden.

Voor de middelgrote hond met een volwassen gewicht van 11-25 kilo kunt u voor Royal Canin Medium Puppy kiezen en voor Royal Canin Medium Puppy natvoer tot een leeftijd van 12 maanden.

Voor pups van grote hondenrassen geeft u het beste Royal Canin Maxi Puppy natvoer met een volwassen gewicht van 26-45 kilo gedurende maximaal 15 maanden.

Heeft u liever een rasspecifieke voeding voor uw pup? Royal Canin heeft een groot aantal puppyvoedingen op de markt gebracht voor o.a. Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Duitse Herders, Jack Russels, Chihuahua's en nog vele andere hondenrassen!

Meer weten?

Wilt u meer lezen over de verzorging of opvoeding van een pup? Lees dan bijvoorbeeld ook onze blog: Hoe wordt mijn hond zindelijk?


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.