Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Heeft mijn kat huidproblemen? 

Huidproblemen komen zeer vaak voor bij de kat. Er zijn diverse manieren om te zien of uw kat huidproblemen heeft. Huidproblemen zijn erg vervelend voor de kat. De huid en vacht kunnen worden aangetast en voor ongemakken zorgen. De huid dient als belangrijke barrière tegen verschillende invloeden van buitenaf. Hierbij kunt u denken aan zonlicht, vuil, koude en warme temperaturen en bacteriën. Wanneer uw kat een huidprobleem heeft, functioneert de huid niet optimaal. Uw kat kan dan naast huidproblemen ook andere ziektes oplopen. Het is daarom ook van groot belang dat u een kat met huidproblemen laat behandelen door uw dierenarts.

Verschillende huidproblemen bij katten

De meeste huidproblemen worden veroorzaakt door een allergie. Er zijn verschillende soorten allergieën bij de kat. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een voedselallergie of vlooienallergie. 
De meest voorkomende huidproblemen kunnen veroorzaakt worden door:

  • Atopie
  • Vlooienallergie
  • Voedingsallergie
  • Auto-immuunziektes
  • Schimmelinfecties
  • Parasieten zoals vlooien, teken en mijten

Vlooien
Vlooien veroorzaken veel jeuk wanneer ze in de huid bijten. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie. Sommige katten kunnen gevoelig zijn voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten kan er een allergische reactie optreden. Dit heet ook wel atopie of atopische dermatitis. Mijten zoals de oormijt, schurft, vachtmijt en Demodex kunnen huidproblemen bij de kat veroorzaken.

Voedselallergie
Sommige katten kunnen een allergie ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen in het voer. Bij katten treedt deze allergie vaak op voor het 1e levensjaar. 

Schimmel
Een andere oorzaak voor huidproblemen is door een schimmelinfectie. Er kan een kale ronde plek met wat schilfering op de huid aanwezig zijn. Dit is vaak kenmerkend voor een schimmelinfectie of ringworm. 

Symptomen
Een gezonde huid is te herkennen aan een glanzende vacht. De huid wordt bedekt met een laag die de kat beschermt tegen invloeden van buitenaf. Van binnenuit wordt de huid en vacht ook beschermd door verschillende factoren. De meeste huidklachten gaan gepaard met jeuk, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer uw kat overmatig aan het likken en wassen is, kale plekken heeft, kan dit veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een allergie. Sommige katten krabben de huid tot bloedens toe open, klapperen met de oren of schudden met de kop. Soms ziet u ook schilfers in de vacht, kale plekjes en korstjes op de huid. Doordat de kat veel krabt en bijt kunnen er rode ontstoken plekken in de nek en op de kop ontstaan.

Behandeling van huidproblemen bij de kat

Om de precieze oorzaak van de huidklachten vast te stellen is het belangrijk dat u een afspraak maakt met uw dierenarts. Uw dierenarts kan dan het probleem opsporen en behandelen. Bij een voedselallergie zal uw dierenarts adviseren om op een speciale hypoallergene voeding over te gaan. Ook eventuele snacks moeten worden vervangen door hypoallergene tussendoortjes. 
Wanneer vlooien en teken de veroorzakers zijn, kan u uw kat behandelen met een goede antivlooienmiddel. Ons aanbod kunt u vinden in onze kattenapotheek. Denk er aan dat u ook de omgeving behandeld en eventuele andere huisdieren. 
Bij mijten wordt er meestal een behandeling gedaan met een pipet of speciale zalf. Laat dus altijd uw dierenarts naar uw kat kijken, wanneer u huidproblemen opmerkt. Het is beter om er zo vroeg mogelijk bij te zijn en het probleem zo snel mogelijk aan te pakken. 

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.