pijnlijke-gewrichten-hond.jpeg

Gevoelige gewrichten bij de hond

Is uw hond de laatste tijd niet zichzelf? Het doet ons veel verdriet om te zien dat onze lieve harige vriend opeens geen zin meer heeft in wandelen of spelen, of met veel pijn en moeite opstaat uit zijn mandje. Het is mogelijk dat de veranderingen komen door pijnlijke gewrichten bij de hond. Gelukkig zijn er veel producten op de markt die deze klachten verminderen en zo helpen het ongemak te verzachten.

Gewrichtsproblemen bij honden

Maar liefst 20% van alle honden heeft last van de gewrichten. Vaak denkt men dat alleen oudere honden of honden met ernstige aandoeningen last hebben van gewrichtsproblemen. Echter, door kleine ongelukjes, slechte voeding of eenvoudigweg door erfelijke aanleg kunnen gewrichtsproblemen op alle leeftijden voorkomen.

Artrose komt vaak voor en veroorzaakt pijn bij honden. Grotere rassen zijn hier extra gevoelig voor, maar gewrichtsproblemen kunnen ook voorkomen bij kleinere honden. De leeftijd waarop de aandoening begint, hangt onder andere af van het ras. Grote rassen hebben meer kans op elleboog- en heupdysplasie. Kleine rassen lopen eerder risico op patella luxatie en de ziekte van Legg-Calvé-Perthes (LCPD). De eerste groep kan al symptomen vertonen vanaf één of twee jaar oud. Soms openbaren symptomen zich pas op een leeftijd van zeven jaar of ouder, wanneer de gewrichten achteruitgaan en artrose ontstaat.

Symptomen van gevoelige gewrichten herkennen

Wanneer u als baasje snel in staat bent om de symptomen van gevoelige gewrichten bij de hond te herkennen, kunt u ook sneller ingrijpen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een betere kwaliteit van leven, omdat u de kans kunt verkleinen dat bestaande problemen snel verergeren. Een aantal veelvoorkomende signalen van gevoelige gewrichten kunnen zijn:

  • Geen zin meer hebben in activiteiten ondernemen, niet willen lopen of spelen

  • Prikkelbaar of wisselende stemmingen

  • Gewichtstoename (vanwege verminderde beweging)

  • Verandering in houding en soepelheid, zoals bijvoorbeeld het hoofd omlaag, poten naar buiten gedraaid

  • Zichtbaar mank lopen

  • Voorover buigen en op en neer trekken met de kop tijdens het lopen

  • Vermijden van aanraking, mogelijk fel reageren bij aanraken van bepaalde plekken

  • Het likken aan of bijten van de pijnlijke gewrichten

Bovenstaande symptomen zijn kenmerken die veel honden met gevoelige gewrichten met elkaar gemeen hebben. Het kan ook zijn dat de symptomen een uiting zijn van andere problemen. Het is dan ook altijd verstandig om bij de dierenarts langs te gaan als u bovenstaande symptomen of andere klachten bij uw hond ziet.

Heeft uw hond gevoelige gewrichten? Alles wat u nodig heeft voor het ondersteunen van gevoelige gewrichten bij de hond, vindt u bij Brekz tegen de scherpste prijzen. Dezelfde producten als bij de dierenarts, maar dan meestal goedkoper.

Gevoelige gewrichten bij de hond? Dit kunt u doen om te helpen

Heeft de dierenarts vastgesteld dat uw hond last heeft van gewrichtsproblemen? Dan zijn er verschillende maatregelen die u als baasje kunt nemen om uw hond te ondersteunen. Door kleine aanpassingen kunt u de pijn bij uw hond vaak al erg verlichten.

Aanpassen levensstijl

Door kleine aanpassingen aan te brengen in de dagelijkse gang van zaken, kunt u een deel van het ongemak van uw hond wegnemen. Zo kan het voor uw hond fijn zijn om enkele keren per dag kortere wandelingen te maken, in plaats van een hele lange ronde. Met een loopplank of opstapje zorgt u dat de hond zonder overbelasting van de gewrichten in de auto of op de bank kan komen. Verhoogde voerbakken helpen uw hond wanneer die moeite heeft met door de poten zakken.

Voor uw hond kan het een groot verschil maken om op een orthopedisch hondenbed te slapen. Deze speciale kussens en matrassen vormen zich naar het lichaam van uw hond, waardoor ze buitengewoon comfortabel zijn en de belasting op de gewrichten minimaliseren. Zo heeft uw hond goede rust om te herstellen en is de kans groot dat hij minder stijf opstaat.

Supplementen

Al tientallen jaren zweren dierenartsen, voedingsdeskundigen en hondenbaasjes bij het gebruik van supplementen bij gewrichtsproblemen. De supplementen bevatten vaak glucosamine, chondroïtine, groenlipmossel of collageen Type 2. Deze ingrediënten staan bekend om het ondersteunende effect op het kraakbeen in de gewrichten. Hierdoor kan het geven van supplementen bijdragen aan verbetering van gewrichtsklachten. Supplementen met ontstekingsremmende werking kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan het ongemak dat uw hond ervaart. Een bekend voorbeeld hiervan zijn supplementen met Omega 3 en 6-vetzuren. Visolie, zoals zalmolie, is een natuurlijke antioxidant die geen bijwerkingen heeft met eventuele medicatie van uw hond.

Een voorbeeld van supplementen dat door dierenartsen veel wordt voorgeschreven bij bestaande gewrichtsproblemen zoals artrose, is Flexadin Advanced. Andere merken die diverse gewrichtsondersteunende supplementen aanbieden zijn o.a. PUUR, Renske Golddust, Pro Plan en Sensipharm.

Gewichtsbeheersing en voeding

Overgewicht is een zware belasting voor de gewrichten en een grote veroorzaker van pijnklachten. Door te proberen ervoor te zorgen dat uw hond geen overgewicht ontwikkeld, draagt u bij aan het welzijn van de gewrichten. Het op gewicht houden van een hond met pijnlijke gewrichten kan moeilijk zijn, doordat meer activiteit niet altijd mogelijk is. Overweeg een gesprek met de dierenarts om een passend dieet voor uw hond samen te stellen.

Er zijn verschillende merken met speciaal Light en Mobility hondenvoer op de markt. Deze voermerken bevatten vaak de ingrediënten glucosamine en chondroïtine. Daarnaast hebben deze voervarianten over het algemeen een lager vetgehalte en een hoog proteïne gehalte voor sterke spieren. Enkele voorbeelden van aangepast voer voor honden met gewrichtsproblemen zijn Hill's, Eukanuba en Royal Canin.

Hydrotherapie

Zwemmen versterkt de spieren van uw hond. Tegelijkertijd vormt het zwemmen geen onnodige belasting voor de gewrichten. Het is een natuurlijke en effectieve manier om uw hond sterk en fit te krijgen. Zwemmen helpt daarnaast bij het verlichten van stijfheid en pijnklachten.

Naar de dierenarts?

Herkent u symptomen van gevoelige gewrichten bij de hond? Breng dan altijd even een bezoekje aan de dierenarts. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en inschatten of het nodig is om aanvullend onderzoek, zoals röntgenfoto's, te doen. De dierenarts zal u adviseren over de te nemen maatregelen om uw hond zo snel mogelijk weer meer soepel en fit te krijgen. Ook bij gevorderde gewrichtsklachten kunnen aanpassingen nog een groot verschil maken voor uw hond. Het is dus nooit te laat om contact op te nemen met uw dierenarts en gewrichtsproblemen aan te pakken!

Alles wat u zoekt voor uw hond met gewrichtsproblemen, vindt u voordelig bij Brekz. Dezelfde producten als bij de dierenarts, maar dan voordeliger. Neem een kijkje in de hondenapotheek van Brekz voor alle supplementen voor uw viervoeter.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.