terug
FLUTD, blaasgruis en struviet

FLUTD, blaasgruis en struviet

Voor katten met blaasproblemen, zoals blaasgruis, zijn er verschillende producten te koop. Deze bevatten doorgaans onder andere een aangepast mineralengehalte, wat een positieve bijdrage aan de blaas- en nierfunctie van uw kat.
Lees meer ..
FLUTD, blaasgruis en struviet

Kat met FLUTD/blaasgruis/struviet

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van de lagere urinewegen, die de blaas en urinebuis van uw kat beïnvloeden. Veel voorkomende blaasklachten zijn blaasontstekingen, de vorming van blaasgruis en struviet in de urinewegleiders die vaak zorgen voor een afsluiting van de plasbuis en pijn.

Katten met FLUTD hebben doorgaans problemen met het urineren, wat vaak pijnlijk is en ervoor kan zorgen dat de kat minder geneigd is om te plassen. De pijn zal uw kat mogelijk aangeven door te miauwen tijdens het plassen. De kat zal vaker kleine plasjes doen en de urine kan troebel zijn en soms zelfs bloed bevatten. Eigenaren kunnen merken dat de geur van de urine anders is dan normaal en dat de kat misschien op ongewone plekken in huis begint te plassen. Het niet kunnen plassen is een medisch spoedgeval en vereist onmiddellijke aandacht van een dierenarts.

Diagnose door een dierenarts

Als u vermoedt dat uw kat last heeft van problemen in de lagere urinewegen, zoals blaasontsteking of blaasgruis, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal eerst de blaas onderzoeken om te zien of deze vol is en of er andere fysieke afwijkingen aanwezig zijn. Een vergrote blaas kan duiden op een blaasontsteking of een verstopping van de plasbuis. Vervolgens wordt de urine van de kat gecontroleerd op blaasgruis en urinekristallen, dit kan met urine die u zelf meeneemt naar de dierenarts of door ter plekke urine op te vangen.

De behandeling die volgt, is afhankelijk van de bevindingen van de dierenarts. Als er vermoedens zijn van een verstopping van de plasbuis, wordt de kat onmiddellijk opgenomen en behandeld om verdere problemen te voorkomen. Het is altijd belangrijk om plasbuisverstoppingen zo snel mogelijk op te lossen. Als er uit het urineonderzoek blijkt dat er blaasgruis aanwezig is, is het verstandig om de kat speciaal dieetvoer te geven.

De beste producten ter ondersteuning van katten met FLUTD/blaasgruis/struviet koopt u zeer voordelig online bij Brekz. Dezelfde producten als bij de dierenarts, maar dan goedkoper.

Waarom speciale producten voor FLUTD/blaasgruis/struviet?

In het algemeen zal de ondersteuning van katten met FLUTD als doel hebben om de kat meer te laten drinken en vaker te laten plassen. Zo worden de nieren en de blaas goed schoongehouden en dat helpt bij het voorkomen van nieuwe klachten. Mogelijke maatregelen waar u aan kunt denken zijn het geven van natvoer, drinken stimuleren en zorgen voor juiste voeding.

Natvoer bevat een groot gedeelte aan vocht, waardoor uw kat ook automatisch meer vocht binnenkrijgt dan bij het eten van droogvoer. Drinken stimuleren kan moeilijk zijn, want katten zijn van nature geen goede drinkers. Met voldoende vers water in verschillende waterbakjes verspreid door het huis of drinkfonteinen maakt u dit laagdrempelig voor uw kat.

In overleg met uw dierenarts kunt u besluiten speciaal dieetvoer te geven aan uw kat. Dit voer bevat over het algemeen een aangepast mineralengehalte. Dit helpt extra belasting van de nieren te voorkomen.

Assortiment FLUTD/blaasgruis/struviet producten

  • Speciaal dieetvoer

De dierenarts kan een speciale voeding zoals Royal Canin Veterinary Urinary S/O aanbevelen om urinewegproblemen bij uw kat te behandelen. Deze voeding van Royal Canin bevordert de opname van vocht bij uw kat, waardoor de urine minder geconcentreerd raakt en het plassen makkelijker gaat. Belangrijker nog is dat het helpt bij het oplossen van struviet- en calciumoxalaatstenen die de urinewegproblemen veroorzaken. Daarnaast helpt de speciale samenstelling van de voeding, met bijvoorbeeld een lager magnesiumgehalte, om zo de vorming van nieuwe struviet- en calciumoxalaatstenen te verminderen.

Hill's Prescription Diet C/D Multicare Urinary Care is een dieetvoeding voor katten die met struvietstenen. Het bevat een gematigde hoeveelheid magnesium en gecontroleerde hoeveelheden calcium en fosfor om de bouwstenen van kristallen en blaasstenen te verminderen. Het bevordert een optimale pH-waarde van de urine om stenen op te lossen en de kans op terugkerende stenen te verkleinen. Er is ook een natvoer variant beschikbaar. Hiermee draagt u bij aan de vochtinname van uw kat. Ook Prins Vitalcare Struvite is een speciaal dieetvoer voor katten met FLUTD. Door de urineverzurende eigenschappen van de voeding wordt de pH-waarde van de urine van uw kat verlaagd. Daarnaast helpt het lage magnesiumgehalte de struvietkristallen op te lossen.

  • Supplementen

De voedingssupplementen Puur Cranberry Capsules en Puur Urogeni zijn geschikt voor katten met blaas- of nierproblemen en zijn van natuurlijke oorsprong. Puur Urogeni heeft een gunstige werking op de blaas, nieren en urinewegen van zowel katten als honden. Het helpt bij het oplossen van kleine nierstenen, niergruis en blaasstenen door het scheppen van een gezonde omgeving. Bovendien heeft het supplement een positieve invloed op de nierfunctie. 

Sensipharm Urologist Aid is een natuurlijk voedingssupplement speciaal ontwikkeld voor huisdieren die problemen ervaren met hun urinewegen. Het supplement is gemaakt van een mix van geconcentreerde Chinese kruiden die bekend staan om hun ondersteunende werking voor de blaas en nieren

  • Overige producten

Zoals gezegd is het voor katten met blaasproblemen belangrijk voldoende te drinken. Katten houden van zuurstofrijk en stromend water. Hier kunt u als baasje op inspelen door het water van uw kat aan te bieden met een drinkfontein, zoals bijvoorbeeld de PetSafe Drinkwell Platinum.

Ander product?

Zoekt u behalve producten voor ondersteuning bij FLUTD/blaasgruis/struviet ook nog andere gezondheidsondersteunende producten voor uw kat? In de kattenapotheek kunt u alles voor de gezondheid van uw pluizige vriendje.

Terug

Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.