BARF voor uw hond

Bij het kopen van voeding voor uw hond kunt u ook denken aan BARF. BARF is een afkorting van zowel Bones And Raw Food als van Biologically Appropriate Raw Food. BARF is rauwe verse voeding voor honden die bestaat uit vleesbotten, rauw vlees van verschillende diersoorten, verse groenten, supplementen en granen. Alles is ongekookt en onbewerkt en elke portie voeding bevat een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Hoe is BARF ontstaan?

BARF werd ontwikkeld door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Hij had twee honden die hij elke dag vers vlees en botten te eten gaf. Omdat hij merkte dat zijn honden dit lekker vonden en gezond bleven, schreef hij er een boek over, Give your dog a bone. Sinds het uitkomen van dit boek in 1993 verspreidde zijn methode zich over de hele wereld.

Het idee achter BARF is om uw hond zo gezond mogelijk te houden door het geven van voeding gebaseerd op het voedselpatroon van wilde honden. Het grootste gedeelte van BARF bestaat uit vleesbotten, deze zorgen voor kalk, mineralen, vitaminen en beenmerg wat belangrijke nutrnten zijn voor uw hond.

Wat zijn de voordelen van BARF?

De basis van BARF bestaat uit 50-60% botten en rauw vlees, 10% orgaanvlees, 15 tot 20% vers fruit en groenten en eventueel wat toegevoegde tafelrestjes en supplementen. Mensen die BARF geven aan hun hond claimen een aantal voordelen. Zo zouden honden die BARF krijgen een gezondere en glanzende vacht hebben, de ontlasting zou steviger zijn en minder stinken en de hond zou minder tandproblemen hebben. Tevens zou de hond actiever zijn en met meer voldoening zijn voeding eten. Ook meent men dat deze voeding het meest natuurlijk is, een hond is een vleeseter en zou dus ook vooral vlees te eten moeten krijgen.

Zijn er ook nadelen aan BARF?

Natuurlijk zijn er ook tegenstanders van BARF. Zij menen dat BARF bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt die niet opwegen tegen de voordelen. Zo zou het voeren van rauw vlees uw hond kunnen blootstellen aan schadelijke bacteriën die ernstige maag-darmklachten zouden kunnen veroorzaken. Ook menen ze dat botten de darmwand zouden kunnen beschadigen en zouden kunnen zorgen voor verstoppingen in het maag-darmkanaal. Daarnaast geven tegenstanders aan dat BARF-voeding vaak niet voldoende vitaminen en mineralen bevat. Dit zou op den duur kunnen leiden tot tekorten die de gezondheid van uw hond in gevaar kunnen brengen.

Ander voer?

Als u twijfelt over het geven van BARF-voeding aan uw hond, bestaan er natuurlijk ook alternatieven. U kunt ervoor kiezen om uw hond bijvoorbeeld een combinatie van gewone hondenbrokken en nat hondenvoer te geven. Hondenbrokken worden op verschillende manieren geproduceerd, waarbij deze afhankelijk van het merk en productieproces minder of meer natuurlijke voedingsstoffen bevatten. Een merk als Acana staat bijvoorbeeld bekend om de natuurlijke samenstelling. Wilt u toch graag vlees aan uw hond geven, dan kunt u denken aan bijvoorbeeld een worst. De Rodi Worst Kip/Rund voor de hond is bijvoorbeeld een smakelijke snackworst met kip en rundvlees voor uw volwassen hond. U kunt ook kiezen voor de Biofood Vleesvoeding Worst Eend 800 gram hondenvoer. Brekz biedt een uitgebreid assortiment aan hondenvoer met brokken, worst, droog en natvoer en voer speciaal voor rashonden.

                                   

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.