Een koele hond tijdens warme dagen

Warm weer kan gevaarlijk zijn voor onze vierpotige vrienden. Honden zijn namelijk erg gevoelig voor warmte en oververhitting, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de symptomen van oververhitting bij honden tijdig te herkennen, zoals o.a. warme oren en voetzooltjes, braken, rode slijmvliezen, weinig respons en zelfs flauwvallen. Gelukkig zijn er manieren om uw hond af te koelen en maatregelen die u kunt nemen om uw hond koel te houden en zo de risico's van warm weer te verminderen.

Waarom moet ik mijn hond koel houden?

Honden hebben een beperkt vermogen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Ze hebben minder zweetklieren dan mensen en kunnen niet op dezelfde efficiënte manier zweten om af te koelen. In plaats daarvan gebruiken ze hijgen als mechanisme om warmte af te voeren. Dit is helaas veel minder effectief. Bovendien hebben veel hondenrassen een dikke vacht, wat hun gevoeligheid voor hitte verhoogt. De vacht kan de warmte vasthouden en de natuurlijke warmteafgifte van het lichaam belemmeren. Dit maakt het moeilijker voor honden om af te koelen in warme omgevingen. Ook hondenrassen met een korte snuit hebben vaak extra veel moeite met warmte.

Kan uw hond wel wat verkoeling gebruiken? Bij Brekz vindt u een uitgebreid assortiment aan artikelen om uw hond te helpen zo koel mogelijk te blijven tijdens de warme zomermaanden. Zo vindt u bijvoorbeeld drinkbakken, verkoelende speeltjes of koelmatten tegen zeer scherpe prijzen. Bestel uw verkoelende producten eenvoudig online en we zullen uw bestelling z.s.m. bij u thuis afleveren.

Zomertips om uw hond koel te houden

Het is onze verantwoordelijkheid als eigenaren om onze honden te beschermen tegen de gevaren van warm weer. Met deze tips helpt u uw hond zo koel mogelijk te blijven.

  1. Hydratatie

Zorg ervoor dat uw hond altijd toegang heeft tot voldoende schoon drinkwater. De kans is groot dat uw hond op warme dagen meer dorst heeft dan normaal, dus vul de waterbak regelmatig bij. Als u gaat wandelen, neem dan een draagbare waterfles mee en geef uw hond tijdens de wandeling regelmatig wat water. Een leuke en verfrissende traktatie voor uw hond tijdens warm weer, is een heerlijk verkoelend ijsje. De ijsjes zijn eenvoudig te maken en zien er ook nog eens leuk uit met de vrolijke bananen- of aardbeiensprinkels! Dit ijsje is een smakelijke traktatie die uw hond zal helpen af te koelen en tegelijkertijd voor wat vermaak zorgt!

  1. Schaduwrijke plekken

In veel gevallen is het binnenshuis koeler dan buiten. Mocht u toch samen met uw viervoeter in de tuin willen zitten, creëer dan schaduwrijke plekken in uw tuin waar uw hond kan rusten en zich kan terugtrekken uit de zon. Plaats bijvoorbeeld een parasol, een luifel of een schaduwdoek om bescherming te bieden tegen direct zonlicht. Indien mogelijk, kunt u ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie is, zodat de schaduwrijke plek koeler blijft.

  1. Hete oppervlakken vermijden

Voorkom dat uw hond op hete oppervlakken zoals beton, asfalt of zand loopt of ligt, omdat deze buitengewoon heet kunnen worden en zelfs brandwonden aan de poten kunnen veroorzaken. Kies daarom bij voorkeur zo veel mogelijk voor gras als mogelijke ondergrond of overweeg het gebruik van beschermende hondenschoenen om de pootjes van uw hond te beschermen.

  1. Beperk fysieke activiteit

Beperk het intensieve spelen en de lichaamsbeweging tijdens de heetste uren van de dag (meestal tussen 10.00 en 18.00 uur). Op dit moment zijn de temperaturen vaak het hoogst. Plan wandelingen en/of fietstochtjes vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de temperaturen koeler zijn. Let tijdens de wandeling op tekenen van vermoeidheid of oververhitting bij uw hond en zorg voor voldoende rustpauzes. Het is helemaal niet erg als uw hond tijdens warme dagen minder lange wandelingen maakt.

  1. Zwemgelegenheid

Als uw hond van water houdt, dan kunt u uw viervoeter de gelegenheid bieden om te zwemmen in een veilige omgeving, zoals bijvoorbeeld een hondenzwemplas. Zorg er altijd voor dat u toezicht houdt op uw hond tijdens het zwemmen, vooral in open water. Gaat u de zee opzoeken of een andere plaats waar een mogelijk stroming in het water aanwezig is? Zorg dan altijd voor een zwemvest en zorg bij voorkeur dat uw hond aangelijnd blijft. Houdt uw hond van apporteren in het water? Dan is het goed om te beseffen dat de hond het door deze inspanning ook warm kan krijgen. U kunt natuurlijk ook denken aan een hondenzwembadje om af te koelen. 

  1. Verkoeling

Er zijn verschillende koelproducten op de markt die kunnen helpen uw hond koel te houden. Naast een ventilator of airco zijn er koelmatten die speciaal ontworpen zijn om de temperatuur van uw hond comfortabel te houden. U kunt uw hond ook besproeien met water om af te koelen of bijvoorbeeld producten gebruiken, zoals de CoolPets Splash Pool Sproeier of de CoolPets Splash Water Fountain. Ook hondenspeeltjes zoals de Cooling Dog Toy en TPR Bal kunnen handige hulpmiddelen zijn. Alles wat u zoekt voor de zomerdagen kunt u voordelig bij Brekz bestellen.

  1. Hond in de auto

Laat uw hond nooit achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor een zeer korte tijd! Ook de ramen gedeeltelijk open laten staan en in de schaduw parkeren zal de temperatuur niet laag genoeg kunnen houden. De temperatuur in een auto stijgt enorm snel, waardoor uw hond binnen de kortste keren onwel kan worden. Zelfs bij gematigde buitentemperaturen van 20 graden kan de auto in een kwestie van minuten onaangenaam warm worden. Dit kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Als u uw hond moet vervoeren, haal hem dan altijd uit de auto. Zorg er bovendien voor dat de auto goed geventileerd is tijdens het rijden en dat uw hond toegang heeft tot water tijdens een (tussen)stop.

Waar dient u nog meer rekening mee te houden? 

Veiligheid bij water

Zorg dat er altijd toezicht op uw hond is bij zwembaden, meertjes, vijvers etc. Niet alle honden zijn even goede zwemmers en kunnen in levensgevaarlijke situaties terechtkomen. Zo zijn bijvoorbeeld Retrievers over het algemeen prima zwemmers, maar hebben honden met een bepaalde lichaamsbouw, zoals bijvoorbeeld Teckels, Bulldogs, Mopshonden etc, meer moeite met zwemmen. Zorg ervoor dat uw hond veilig is in de buurt van water en plaats een hek rondom een zwembad om ongelukken te voorkomen.

Brandwonden

We hebben het hierboven al beschreven, maar we willen nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om wandelingen op hete oppervlakken, zoals beton of asfalt, zo veel mogelijk te vermijden. Deze oppervlakken kunnen ontzettend heet worden tijdens warm weer en brandwonden aan de poten van uw hond veroorzaken. Laat uw hond daarom in het gras lopen (indien mogelijk) en zoek naar schaduwrijke paden waar de grond koeler is.

Parasietenbestrijding

Controleer uw hond regelmatig op teken, vlooien en andere parasieten. Warm weer kan de activiteit van parasieten vergroten. Gebruik geschikte antiparasitaire middelen zoals vlooien- en tekenpreventie om uw hond te beschermen. Na wandelingen in de natuur is het belangrijk om uw hond grondig op teken te controleren en ze te verwijderen. Een voorbeeld van een antivlo- en tekenband is de Seresto halsband. Hiermee kan uw hond ook gewoon veilig zwemmen.

Oververhit? Bel direct uw dierenarts!

Het is altijd van groot belang de gezondheid en het welzijn van uw hond in de gaten, vooral tijdens warm weer. De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter en gezondheid zijn er grote verschillen per hond, waardoor elke hond anders reageert op oververhitting. Als u tekenen van oververhitting opmerkt, raadpleeg dan direct uw dierenarts. Uw dierenarts kan u voorzien van specifieke adviezen en behandelingen om uw hond te helpen afkoelen en herstellen. Door de juiste maatregelen te nemen, kunt u uw hond veilig en comfortabel houden tijdens de warmere dagen van het jaar.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.