Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK
Doordat het momenteel erg druk is kan de bezorging 2 tot 5 werkdagen vertraagd zijn. We vragen uw begrip en werken er hard aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Vraagt u zich af wat de verschillen zijn tussen krokante hondenbrokken en koudgeperst voer? Wij vertellen u graag wat de voordelen zijn van de koudgeperste hondenbrok.

Wat is koudgeperst hondenvoer?

Koudgeperst hondenvoer is een compacte en geconcentreerde voeding. De voedingsstoffen worden bij elkaar geperst zonder dat er lucht in de brokken komt. In koudgeperst voer wordt er voorzichtig omgegaan met de natuurlijke ingrediënten, omdat belangrijke voedingsstoffen door hoge temperaturen hun waarde kunnen verliezen. Vanwege de lage temperaturen die worden gebruikt tijdens het fabriceren van de voeding, voldoet koudgeperst voer zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van de hond. Het lichaam van de hond neemt meer essentiële voedingsstoffen op, omdat deze beter behouden blijven tijdens de bereidingswijze van koudgeperst voer.

Voordelen koudgeperst hondenvoer

Koudgeperst voer heeft een aantal voordelen ten opzichte van krokante brokken. De voedingsstoffen blijven intact omdat het niet is blootgesteld aan hitte die de voedingsstoffen kunnen verbranden. Hierdoor blijven belangrijke voedingsstoffen bewaard. Doordat geperste hondenvoeding zeer geconcentreerd is, heeft het minder volume. De porties zijn in vergelijking met krokante brokken veel kleiner. U kunt daardoor langer met een zak voer doen, wat dus weer gunstig is voor de portemonnee.


Koudgeperst hondenvoer neemt zowel in de verpakking als in de maag minder ruimte in beslag. Het is niet nodig om grote hoeveelheden te voeren. Dit is gunstig voor het verteringsproces, omdat hierdoor het verteringsstelsel minder wordt belast. Geperste hondenbrokken vallen in de maag uiteen. Hierdoor is ook de maagbelasting minder groot. Geperst voer kan prima gecombineerd worden met vers vlees. Deze brokken zijn tevens geschikt voor honden met een gevoelige maag of honden die last van een glutenallergie hebben.

De voordelen op een rijtje:

  • Bereid op een lagere temperatuur, waardoor belangrijke voedingsstoffen bewaard blijven
  • Geconcentreerde voeding, kleinere porties 
  • Lagere maagbelasting
  • Hoge verteerbaarheid
  • Goede acceptatie door lastige eters

Hoe overstappen op koudgeperst voer?

Met het overstappen van krokante brokken naar een geperste brok, is het beste om in één keer over te stappen en beide soorten voer niet te mengen. De reden hiervoor is dat het verteren van geperst hondenvoer niet hetzelfde gaat als bij krokante brokken. Uw trouwe viervoeter kan dan gaan overgeven. Het kan voorkomen dat de ontlasting door de overstap van voeding iets anders is dan normaal. Dit zal echter na enkele dagen weer voorbij zijn. 

Welk koudgeperst hondenvoer kopen?

Of een geperste voeding geschikt is verschilt per hond. Het beste is om het eens een keer uit te proberen. Bij Brekz hebben we een ruim aanbod aan geperste hondenbrokken van bijvoorbeeld Prestano. Ook voor de jonge viervoeters heeft dit merk een variant op de markt gebracht onder de naam Prestano Puppy Junior. Voor de gezondheid van uw honden kunnen we u in ieder geval adviseren om dit een uit te proberen.