kalmerende signalen bij de hond

Kalmerende signalen bij de hond

Kalmerende signalen zijn gedragingen van uw hond om een situatie te kalmeren. Als uw hond iets of iemand spannend of stressvol vindt, dan zal hij deze signalen laten zien. Deze signalen beginnen vaak subtiel, maar kunnen duidelijker worden als er geen gehoor aan wordt gegeven. Als hondenbezitter is het dus belangrijk dat u uw hond begrijpt. Een hond gebruikt kalmerende signalen als lichaamstaal om zich uit te drukken. Door uw hond goed te observeren, kunt u zijn lichaamstaal steeds beter lezen en begrijpen hoe uw viervoeter zich voelt in bepaalde situaties. Uw hond laat niet alleen kalmerende signalen zien als hij zich niet op zijn gemak voelt of zich bedreigd voelt, maar ook om vriendschappen met andere honden te sluiten. Uw hond kan kalmerende signalen vertonen om zichzelf of andere honden te kalmeren.

De meest voorkomende kalmerende signalen bij honden

  • gapen
  • tongelen
  • kop afwenden
  • (gespannen/vlug) kwispelen
  • "bevriezen"

Andere signalen zijn onder andere het aannemen van een speelhouding, zitten of liggen, ergens in een bocht omheen lopen, snuffelen of de poot optillen. Als u signalen herkent, erop inspeelt en actie onderneemt zodra uw hond kalmerende signalen laat zien, kunt u uw hond veiligheid, zekerheid en rust bieden en een conflictsituatie mogelijk vermijden. De band met uw hond zal sterker worden omdat u hem begrijpt en actief reageert op zijn signalen. Dit zal de hond veel rust en vertrouwen geven. Als u de hondentaal niet begrijpt en dit ertoe zou leiden dat uw hond begint te grommen na het vertonen van diverse kalmerende signalen, dan zou het kunnen gebeuren dat u uw hond onterecht straft, wat dan in veel gevallen averechts zal werken.

Gapen

Net als mensen gaapt een hond als hij moe is of wanneer hij net wakker is, maar een hond gaapt ook als hij gespannen is. Honden gebruiken het gapen vaker om te kalmeren dan vanwege het feit dat ze moe zijn. Als hij onzeker is over iemand anders, zet hij het gapen in om de ander te kalmeren. Bijvoorbeeld wanneer hij bij de dierenarts is of als er bij een ruzie wordt geschreeuwd. 

Tongelen

Uw hond tongelt als hij met de tong steeds snel zijn bek aflikt en/of over zijn neus likt. Ook dit signaal geeft aan dat uw hond stress ervaart of spanning voelt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u te ver over uw hond heen buigt om hem op te tillen, wanneer iemand over zijn kop aait of rechtstreeks op hem afloopt. Het beste kunt u uw hond wat meer ruimte geven om hem uit deze ongemakkelijke situatie te halen. Als hij zijn bek aflikt nadat hij net lekker heeft gegeten, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Staat u of bijvoorbeeld een andere hond te dicht in de buurt wanneer hij lekker aan het eten is, dan kan dit wel weer een kalmerend signaal zijn. 

Kop afwenden

De kop afwenden is een van de signalen die uw hond kan geven als hij zich ongemakkelijk voelt of iets als spannend ervaart. Wanneer u de hond bijvoorbeeld een stevige knuffel geeft en uw viervoeter kijkt weg, dan voelt de hond zich onprettig. Een hond kan dit ook doen als er een andere hond in de buurt is. Door weg te kijken geeft hij aan dat hij geen bedreiging vormt en een conflict wil vermijden. De hond kan de kop ook afwenden wanneer een andere hond hem snel of rechtstreeks benadert. Natuurlijk kan een andere hond ook een kalmerend signaal afgeven wanneer uw hond een andere hond nadert. U kunt het afwenden van uw hoofd zelf ook effectief gebruiken. Wanneer u merkt dat een hond zich onzeker gedraagt of kalmerende signalen laat zien, kunt u uw eigen hoofd wegdraaien. De hond zal merken dat u geen bedreiging vormt en zich makkelijker ontspannen.

Kwispelen

Honden kwispelen vaak wanneer zij enthousiast zijn. U herkent het vast wel. U trekt uw schoenen aan, pakt de hondenriem en uw viervoeter begint hard met zijn staart heen en weer te zwiepen. Toch wil kwispelen niet altijd zeggen dat uw hond vrolijk en enthousiast is. Een blije hond zwaait zijn staart ver uit. Als de hond gespannen is, zwaait hij zijn staart kort, snel en stijf uit. Soms zelfs in het rond als een propeller van een helikopter. Ook kan de staart vanuit de basis naar één kant uitzwaaien. Vooral naar rechts betekent dat hij blij en ontspannen is, naar links betekent dat de hond spanning voelt en niet op zijn gemak is. Dit kwispelgedrag ziet u bijvoorbeeld als uw hond een andere hond ontmoet. In dit geval kunt u uw hond het beste op een kalme manier uit deze situatie halen. Het is hierbij belangrijk dat u zelf rustig blijft. Probeer te voorkomen dat er te veel spanning op de hondenriem komt te staan, omdat dit de onzekerheid van uw hond kan verergeren.

Bevriezen

De hond kan "bevriezen" in een staande, zittende of liggende positie om iemand te kalmeren. Honden die spanning ervaren en elkaar buiten tegenkomen, zullen voorzichtig zijn met wat ze doen om de kans op een conflict te verkleinen. Ze zullen vaak langzame bewegingen gebruiken en stokstijf stilstaan tot een van beide weggaat of wanneer ze merken dat er geen sprake is van een dreiging.

Kijk goed naar het gedrag uw hond

Als u kalmerende signalen bij uw hond mist of negeert, loopt de spanning bij uw hond op en gaat hij stress signalen vertonen. Het kan zijn dat uw hond begint te grommen of zijn tanden laat zien. Tevens is het niet ondenkbaar dat hij van zich af zal bijten. Wanneer uw hond begint te grommen wil dit niet direct zeggen dat hij ook daadwerkelijk zal bijten. De hond doet dit nog steeds om een conflict te vermijden. Wanneer de vele signalen genegeerd worden kan de hond zich genoodzaakt voelen om van zich af te bijten. Kijk daarom altijd goed naar de lichaamshouding van de hond, de situatie en of er een combinatie is van de genoemde kalmerende signalen om te bepalen of uw hond echt stress ervaart.

Meer weten?

Wilt u meer leren over stress bij de hond? Lees dan ook onze blog Hoe herken ik stress bij mijn hond?


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.