Door gebruik te maken van deze website accepteert u het gebruik van cookies.
OK

Hoe komen katten altijd op hun poten terecht?

Vaak zeggen we dat een kat altijd op zijn pootjes terecht komt. Maar is dat ook echt zo? Zo ja, hoe kan het dat een kat dan altijd perfect op de pootjes terecht komt zonder dat ze ernstig gewond raken? Of kunnen ze toch wel gewond raken tijdens een val?

Komen katten altijd op hun poten terecht?

Dat katten een goede kans maken om valpartijen te overleven en op hun poten terecht te komen, hebben ze te danken aan hun snelle reactievermogen tijdens de val. Ze zijn atletisch en wendbaar en hebben een zeer goed ontwikkeld evenwichtsorgaan. Dankzij dit evenwichtsorgaan weten ze maar al te goed dat ze ondersteboven naar beneden vallen. Tijdens de val draait hun lichaam in een snelle reflex. Eerst draaien ze de kop opzij, vervolgens draait het voorste deel van het lichaam en de voorpoten erbij. Tot slot draaien ze de achterkant van het lichaam met de achterpoten in de goede richting, zodat ze uiteindelijk altijd met hun pootjes omlaag op de grond terecht komen.

Een flexibele rug

Een kat kan deze draaiing maken dankzij zijn flexibele ruggengraat. Bij de landing trekt de kat de rug iets krom. Zo wordt de klap opgevangen met alle vier de poten en de flexibele ruggengraat. Helaas gaat het ook nog wel eens mis, zelfs wanneer katten op de pootjes terecht komen. Als katten van grote hoogten vallen zoals bijvoorbeeld een balkon van een flatgebouw, kan de kat tijdens de val zoveel snelheid maken dat hij te hard neerkomt en mogelijk een botbreuk of erger oploopt. In sommige gevallen heeft een kat tijdens een val voldoende tijd om zich in de juiste houding te keren en de poten te spreiden zodat de snelheid wat afneemt en de klap met zowel de poten als het lichaam opgevangen kan worden. Het blijkt dat katten die van een kleine hoogte vallen niet genoeg tijd hebben om zich om te draaien en daardoor niet altijd goed terecht komen. Ook slechtziende/blinde katten beheersen deze snelle draaireflexen. Het enige verschil is dat deze katten niet precies weten wanneer ze op de grond terecht komen. Katten met een beschadigd evenwichtsorgaan kunnen nog steeds op hun pootjes terecht komen, maar doen dit volledig op zicht. 

Woont u op een etage van een appartementencomplex of flat? Scherm dan voor de veiligheid van uw kat uw balkon goed af met gaas of een net, zodat de kat geen risico loopt over de rand te vallen of te springen. Mocht uw kat toch een val gemaakt hebben, controleer dan voorzichtig of hij iets mankeert. Miauwt de kat wanneer u hem vast wil pakken of begint hij te bijten? Dan kan het zijn dat de kat pijn heeft en mogelijk iets heeft opgelopen. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts om de kat te laten onderzoeken. 

Heeft uw kat een onschuldig wondje opgelopen tijdens een val?

In onze kattenapotheek kunt u wondzalfjes en wondpads vinden om oppervlakkige wondjes te behandelen.