Haarballen

Haarballen

Katten krijgen bij het wassen veel haren binnen. Sommige katten hebben moeite met het verwerken van deze haren, met vervelende haarballen als gevolg. Gelukkig zijn er verschillende voedingen en middelen te koop om uw kat hierbij te ondersteunen.
Lees meer ..
Haarballen

Haarballen bij de kat

Haarballen horen bij het leven van een kat. Een haarbal is een ophoping van losse kattenharen in de maag of darmen van uw kat. Doorgaans zullen deze haren onopgemerkt via de ontlasting afgevoerd worden, maar soms klonteren ze samen als een bal. Zo'n haarbal kan erg vervelend zijn voor uw kat. Als zo'n haarbal langere tijd blijft zitten, raken de maag en darmen van uw kat van slag. Mogelijk zal de kat gaan braken in een poging de haarbal kwijt te raken. Dit is een normaal verschijnsel. Toch kan het behulpzaam zijn om uw kat te ondersteunen om makkelijker van de haarballen af te komen.

Een kat is een erg hygiënisch dier. Iedere dag besteed uw kat enkele uren aan de verzorging van de vacht. Door intensief likken wordt de complete vacht schoongemaakt. Daarbij worden losse haren uit de vacht doorgeslikt. Om te weten of uw kat klachten heeft die horen bij haarballen, is het handig om te weten op welke signalen u kunt letten.

Symptomen bij haarballen

  • Braken zonder effect, kokhalzen

  • Opgeblazen buikje

  • Kuchen en hoesten

  • Geen ontlasting hebben, obstipatie

  • Gras eten

Hoe kunt u de vorming van haarballen verminderen?

Door uw kat regelmatig te borstelen kunt u een groot gedeelte van de losse haren bij uw kat verwijderen, voordat deze doorgeslikt worden. Zo kunt u dus de kans op het ontwikkelen van haarballen verminderen. Hierbij is het belangrijk dat u de juiste soort borstels gebruikt, zodat u geen gezonde vacht beschadigd of meetrekt. Kam uw kat niet vaker dan nodig is. Heeft u onvoldoende tijd om de kat te borstelen? Wrijf dan met een vochtige doek over de vacht, van kop tot staart. Veel losse haren zullen dan aan de vochtige doek blijven plakken.

Er is ook speciale voeding op de markt om bij te dragen aan de vermindering van haarballen. Deze voeding heeft doorgaans extra vezels en andere bestanddelen om de vorming van haarballen te verminderen of makkelijker kwijt te raken. U kunt dit voer geven in plaats van de normale voeding of af en toe tijdens de verhaarperiodes.

Soms lukt het gewoonweg niet om haarballen te voorkomen, gelukkig zijn er dan verschillende producten te koop om te helpen bij het verwijderen van de haarballen, zoals haarbalpasta.

Bij Brekz kunt u anti-haarbalproducten snel en eenvoudig online bestellen. Bekijk ons assortiment en bestel producten tegen haarballen bij de kat tegen de scherpste prijzen!

Assortiment anti haarballen

Het assortiment van middelen om uw kat te helpen haarballen te verminderen is wisselend. Mogelijk is de beste manier het combineren van verschillende producten. Bijvoorbeeld een aangepaste voeding en het regelmatig borstelen van de vacht. We zullen de verschillende manieren eens onder elkaar zetten.

Voeding

Een speciale voeding kan de hoeveelheid haarballen bij uw kat verminderen en de spijsvertering ondersteunen. Veel katten hebben maagdarmklachten door de inname van dingen die er niet thuis horen. Braken, en dan in het bijzonder het uitbraken van haarballen, kan hiervan een signaal zijn. Een andere soort voeding kan zorgen voor een vermindering van deze klachten. Dieetvoeding speciaal voor haarballen bevatten vaak onoplosbare vezels, waardoor de darmwerking wordt gestimuleerd. Hierdoor zal uw kat de losse haren makkelijker kunnen uitscheiden. Een voorbeeld van dieetvoer tegen haarballen is Royal Canin Hairball Care of Eukanuba Adult Hairball Control. Geef de maaltijd van uw kat in diverse kleine porties per dag. Hiermee zullen de darmen actief blijven en wordt de kans op haarbalvorming verkleind.

Vachtverzorging

Het borstelen van uw kat tijdens de rui is een goede gewoonte. Bij katten met lang haar wordt zelfs aangeraden elke week te borstelen. Door het borstelen kunt u de meeste losse haren verwijderen. Uw kat kan deze haren dan niet meer inslikken. Zo voorkomt u mogelijk dat de kat veel haren inslikt die de vorming van haarballen veroorzaken. Het borstelen van de kat draagt ook bij aan een goede gezondheid van de huid en vacht. Een voorbeeld van een hulpmiddel om de losse ondervacht mee te verwijderen is de FURminator DeShedding tool, voor katten met lang haar. Deze is uiteraard ook verkrijgbaar voor katten met een korte vacht. In het assortiment vindt u ook een combiborstel en een Slickerborstel.

Haarbalpasta

Blijft uw kat last houden van haarballen, ondanks alle maatregelen die u getroffen heeft? Probeer dan eens een haarbalpasta. Deze pasta verweekt de aanwezige haarballen en werkt licht laxerend. Dit veroorzaakt geen diarree, maar zorgt erg enkel voor dat de haarballen makkelijker kunnen worden uitgescheiden. Een voorbeeld van een haarbalpasta is Trixie Maltpasta of Kat-A-Lax laxeerpasta. De haarbalpasta's voor katten hebben over het algemeen een lekkere smaak, waardoor katten het zien als een traktatie.

Overige producten

Gras eten is voor katten heel natuurlijk. Binnenkatten hebben geen gras tot hun beschikking. Kattengras bevat gezonde voedingsstoffen voor uw kat, zoals foliumzuur en zorgt dat de kat zijn haarballen makkelijker kan uitbraken. Zo voorkomt hij op een natuurlijke manier verstoppingen. Dan zijn er ten slotte nog de balletjes van Easypill Hairball. Deze smakelijke pilletjes zorgen ervoor dat het maagdarmstelsel van uw kat de nodige ondersteuning krijgt. De balletjes zijn mild laxerend, waardoor ze het uitdrijven van haarballen stimuleren en vergemakkelijken.

Andere gezondheidsproducten? 

Bij Brekz kunt u producten ter ondersteuning van de gezondheid eenvoudig online vinden. Neem een kijkje in de uitgebreide kattenapotheek en bestel alles voor de gezondheid van uw kat tegen de scherpste prijzen.

Terug

Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.